Dolar/TL'de kademeli yükseliş, yeni rekor getirdi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Dolar/TL'de kademeli yükseliş, yeni rekor getirdi
Doviz.com
06.10.2023 11:57

Dolar/TL'de kademeli yükseliş, yeni rekorları da beraberinde getiriyor. Buna göre dolar kuru haftanın son işlem gününde gün içi rekor seviyesini 27,62’ye taşırken, euro kuru ise 29,12 bandından işlem görüyor.

Para piyasalarının en çok merak ettiği konuların başında Türkiye'ye yabancı yatırımcı gelmesi konusu bulunuyor. Bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise yatırımcı görüşmelerini sürdürüyor. Buna göre son olarak Londra durağını tamamlayan Şimşek, TCMB Başkanı Gaye Erkan ile önümüzdeki hafta Dünya Bankası-IMF yıllık toplantıları için Fas Marakeş'e gidecek.

Fas programında Blackrock JPMorgan, Deutsche Bank ve diğer merkez bankası başkanları ile görüşmeler planlayan ekonomi kurmaylarının 19 Ekim'de ise Paris'te yatırımcı toplantılarına katılması bekleniyor.

Öte yandan ekonomi yönetimi ay sonunda Körfez ve yıl bitmeden Asya ziyaretlerini de gerçekleştirmeyi planlıyor.

İLGİLİ HABER Bakan Şimşek'ten Londra çıkartması: Yatırımcı görüşmelerinde sıradaki durak neresi? Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gerçekleştirdiği uluslararası yatırımcı toplantılarının Londra durağında, toplam varlık büyüklüğü 75 trilyon doları aşan uluslararası varlık yönetim şirketleri, yatırım fonları, çok uluslu bankalar ve altyapı fonlarının yöneticileriyle bir araya geldi.

Ekonomi yönetimi bu görüşmelerde ekonomi programlarını anlatarak yıllardır süren yabancı yatırım çıkışını tersine çevirmeyi hedeflerken, yabancı yatırımcıların da son dönemde Türkiye piyasalarına ilgisi artıyor.

Buna göre son olarak TCMB Başkanı Erkan, TBMM’de yaptığı sunumda, rezervlere doğrudan giriş yapabilecek milyarlarca dolarlık teklif mektubunun masasında beklediğini belirterek, “Biz kendi istediğimiz oranlarda, kendi istediğimiz koşullarla kabul etmek istediğimiz için beni sürekli arıyorlar" ifadelerini kullanmıştı.

İLGİLİ HABER 500 TL’lik banknot basılacak mı, paradan sıfır atılacak mı?: TCMB Başkanı Erkan yanıtladı Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, başta 500 TL’lik baknot basılması ve paradan sıfır atılması olmak üzere milletvekillerinin kendisine yönelttiği soruları yanıtladı.

Bu gelişmelerin ortasında dolar kuru ise kademeli olarak başlattığı sınırlı yükselişini sürdürdü. Buna göre dolar kuru 27,60 seviyesinin üzerine kadar çıkarak rekor koşusunun devam ettiğini gösterdi.

TCMB rezervleri ve KKM'de son durum

Dün ayrıca TCMB’nin döviz rezervleri de açıklandı. Buna göre 29 Eylül ile biten haftada, TCMB'nin brüt döviz rezervleri 2,2 milyar dolar, altın rezervleri ise 1,1 milyar dolar azaldı. 15 haftadır kesintisiz bir şekilde devam eden yükseliş eğilimi de böylelikle geçen hafta durmuş oldu. 

İLGİLİ HABER Merkez Bankası rezervlerinde yükseliş serisi sonlandı: Net rezervlerde 3,34 milyar dolarlık gerileme Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası'nın brüt rezervleri 2,24 milyar dolar, net rezervleri ise 3,34 milyar dolar gerileme kaydetti.

29 Eylül ile biten haftada KKM cephesinde ise düşüş 5. haftaya taşındı. BDDK verilerine göre KKM hacmi son haftada 1,3 milyar TL daralırken, KKM cephesindeki düşüş ivmesinin ise azaldığı görüldü.

Aynı haftada tüketici kredileri 1 trilyon 441 milyar TL'den 1 trilyon 449 milyar TL'ye, bireysel kredi kartları da 937,6 milyar TL'den 965,4 milyar TL'ye çıktı.

Kredilerdeki artışı ise Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla şöyle değerlendirdi:

“Normalde kredi faizi artarken kredi miktarı yavaşlar değil mi? Ama bizde son iki ayda faiz yükselirken ticari kredi artışı hızlandı, çünkü kredi faizi mevduatın belirgin üstüne çıkınca bankalar için şirketlere kredi vermek yeniden karlı hale geldi. Yani son iki ayda kredilerdeki ivmelenmeyi sürükleyen kredi arzı oldu. Muhtemelen hep böyle gitmeyecek. Belirli bir faiz eşiğinden sonra (faiz artırımı devam ederse) bu defa talebin belirleyici olacağını göreceğiz."

Kaynak: Hakan Kara – X

Küresel piyasaların odağında tarım dışı istihdam var

Küresel piyasalarda ise dolar endeksinin kazanımlarını artırarak 12. haftalık yükselişe doğru ilerlediği görüldü. Piyasalar da ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizlere dair sıkılaştırma yanlısı mesajlarının değişip değişmeyeceğini görmek için bugün TSİ 15.30’da açıklanacak tarım dışı istihdam verilerini beklemeye başladı.

ABD tarım dışı istihdam verilerinin beklentileri aşması halinde faizlerin uzun bir süre yüksek kalacağı varsayımıyla yapılan fiyatlamaların devam edeceği düşünülüyor.

Bu gelişmelerin ortasında petrol fiyatlarındaki düşüş ise piyasaları rahatlatan bir unsur olarak dikkat çekiyor. Buna göre brent petrol vadeli kontratları varil başına 84,20 dolara kadar gerilerken, bu seviye geçen hafta kaydedilen 11 ayın zirvesinin yaklaşık yüzde 13 altında bulunuyor.

İLGİLİ HABER Akaryakıtta tabela değişiyor: Motorinde büyük indirim bekleniyor! Benzin fiyatlarına peş peşe gelen indirimlerin ardından yarından itibaren motorin fiyatlarına indirim gelmesi bekleniyor.
REKLAMI KAPAT X