Dolar/TL’de rekor serisi sürüyor: Döviz piyasalarında son durum ne?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar/TL’de rekor serisi sürüyor: Döviz piyasalarında son durum ne?
Doviz.com
18.04.2023 11:57

Salı günü erken saatlerde açıklanan Çin büyüme verilerinin ardından dolar küresel piyasalarda güç kaybederken, dolar/TL ise 19,40 seviyesine ulaşarak rekor tazeledi.

Doların performansını diğer altı para biriminden oluşan bir sepet karşısında takip eden dolar endeksi, gece boyunca %0,5 yükseldikten sonra Çin’in ekonomik verilerinin yayımlanmasının ardından %0,36 düşüşle 101,43 seviyesine geriledi.

Salı günü erken saatlerde açıklanan veriler ise dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin ilk çeyrekte yıllık bazda %4,5 büyüyerek %4'lük büyüme tahminlerini aştığını ve bir önceki çeyrekteki %2,9'luk değerden keskin bir ivme kaydettiğini gösterdi.

Bu veri ise piyasalarda risk iştahının yeniden artış göstermesine ve doların küresel çapta değer kaybetmesine yol açtı.

Küresel çapta değer kaybeden dolara rağmen Türk lirası ise dolar karşısındaki değer kayıplarını sürdürdü.

Buna göre dolar/TL saat 11:45 itibarıyla 19,40 seviyesine ulaşarak rekor tazeledi.

Dolar/TL’deki tarihi yükseliş sonrasında ülkenin gündeminde ise ikili kur fiyatlamaları yerini aldı.

Buna göre, döviz almak isteyen vatandaşlar Kapalı Çarşı’nın yolunu tutarken, 20 TL seviyesinin altında döviz alımı gerçekleştiremedi. Kapalı Çarşı’da doların alış fiyatı 19,99 satış fiyatı ise 20 TL olarak belirlendi.

Ekonomistler de ülkede oluşan ikili kur ve ikili faiz sistemine yönelik eleştirilerini sıklıkla dile getirmeye başladı.

Euro/dolar ve sterlin/dolar paritelerinde son durum ne?

Doların küresel piyasalarda değer kaybetmesi sonrasında Euro Bölgesi ortak para birimi euro ve İngiltere para birimi sterlin de dolar karşısında yükselişini hızlandırdı.

Buna göre, euro/dolar paritesi %0,46 artışla 1,0977 seviyesine yükseldi. Avrupa Merkez Bankası'nın ise enflasyon hedefinin hala önemli ölçüde üzerinde kalınması nedeniyle, bu yıl faiz oranlarını artırmaya devam etmesi bekleniyor.

Başkan Christine Lagarde, son olarak pazartesi günü yaptığı açıklamada, ECB'nin %2'lik enflasyon hedefini değiştirmeyi ancak enflasyonu bu seviyeye indirdikten sonra tartışabileceğini söyledi.

Sterlin/dolar paritesi ise İngiltere'de işsizlik oranının şubat ayında %3,7'den %3,8'e yükselerek beklenenden daha zayıf bir sonuç vermesinin ardından %0,48 artarak 1,2435'e yükseldi.

Bununla birlikte, İngiltere Merkez Bankası'nın enflasyonun yüksek seyretmeye devam etmesiyle birlikte gelecek ayki toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan daha artırması bekleniyor.

Tıklayın: “Merkez Bankası döviz miktarı ve satış saatine kısıtlama getirdi”

REKLAMI KAPAT X