Dolar/TL ne kadar oldu?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar/TL ne kadar oldu?
Doviz.com
23.12.2022 12:11

Dolar/TL, TCMB’nin politika faiz oranını %9 seviyesinde sabit bırakmasının ardından ABD’den gelen büyüme verisinin etkisiyle 18,6936 seviyesine kadar çıktı.

Dolar/TL, bugün saat 12:15 itibarıyla %0,12 artışla 18,6851 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar%0,07 artışla 1,0605 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise dünkü yükselişinin ardından cuma günü %0,03 düşüşle 104,3500 seviyesinden işlem görüyor.

TCMB, politika faizini kasım ayında 150 baz puan indirerek %9 seviyesine çektikten sonra aralık ayındaki toplantısında faizleri bu seviyede sabit bırakma kararı aldı. Piyasanın genel beklentisi de faizlerin bu seviyede kalması yönünde olduğu için faiz kararı sonrasında dolar/TL üzerinde anlamlı bir hareketlilik görülmedi.

Ancak dolar endeksi, volatilitenin arttığı ve keskin kayıpların yaşandığı bir dönemin ardından ABD’den gelen büyüme verisinin desteğiyle dün toparlanma çabasına girdi.

Bu yükseliş çabası ise dolar/TL'nin uzun süredir yatay seyrettiği seviyelerin üzerine yavaş yavaş çıkmasını sağladı.

Küresel piyasalar ise ABD büyüme verisinin beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından Fed’in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek seviyelerde tutabilecek alana sahip olduğunu düşünmeye başladı.

Büyüme verisinin dışında ABD’den gelen işsizlik maaşına başvuru veriside iş gücü piyasasının sağlamlığına işaret ederek bu beklentileri kuvvetlendirdi.

Buna göre, ülkede ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı 17 Aralık ile biten haftada önceki haftaya kıyasla bin kişi artarak 216 bine yükseldi. Piyasa beklentisi ise 222 bin kişinin işsizlik maaşına başvuru yapması yönündeydi.

Fed, faiz kararlarında daha önce de sıkça iş gücü piyasasının sağlamlığına vurgu yaparak faiz artışlarına devam edilmesi gerekliliğini vurgulamıştı. Bu senaryonun devam etmesi ise Fed’in faiz artışlarında yavaşlama beklentilerini azalttı.

Ticari ödemeler şirketi Corpay stratejisti Karl Schamotta konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Tahmin edilenden daha güçlü gelen ABD verileri, yeni yıl için faiz beklentilerini yükselterek dolar endeksinin değer kazanmasını sağladı." değerlendirmesinde bulundu.

Schamotta ayrıca, gelen büyüme verisinin Fed'in faiz artırımlarının beklediği etkiyi yaratmadığını gösterdiğini ve bunun da merkez bankasını daha fazla sıkılaştırmaya itebileceğini söyledi.

REKLAMI KAPAT X