Dolar/TL TCMB’nin faiz kararı öncesinde yatay seyrini sürdürüyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar/TL TCMB’nin faiz kararı öncesinde yatay seyrini sürdürüyor
Doviz.com
23.11.2022 10:02

Dolar/TL, TCMB’nin yarın gerçekleştireceği para politikası toplantısı öncesinde yatay seyrini sürdürdü.

Dolar/TL, bugün saat 10:00 itibarıyla 18,6228 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar, %0,31 artışla 1,0332 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, %0,17 düşüşle 106,9944 seviyesinden işlem görüyor.

TCMB, politika faizini ekim ayındaki para politikası toplantısında son olarak 150 baz puan indirerek %10,5 seviyesine çekmişti.

Faiz kararının ardından dolar/TL ise, dolar endeksindeki yüksek volatiliteye rağmen uzun bir süre yatay hareketler sergiledi.

Yatırımcılar ise dolar/TL'nin kısa vadeli seyri için, TCMB’nin yarın TSİ 14:00’da açıklayacağı para politikası toplantısından çıkacak faiz kararına odaklandı.

PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketi sonuçlarına göre, ekonomistler politika faizinin 150 baz indirilerek %9'a çekilmesini bekliyor.

Dolar endeksi tarafında ise, Fed'in enflasyon ve faiz oranlarının görünümüne ilişkin ipuçları sunabilecek ve bugün açıklanacak toplantı tutanakları öncesinde, yatırımcıların risk iştahı azaldı. Yatırımcılar, bu toplantı tutanaklarından faiz artırımlarının hızını etkileyebilecek ipuçları bulmayı bekliyor.

Commonwealth Bank of Australia FX stratejisti Carol Kong, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Fed'in faiz artırımlarında yavaşlama beklentisinin artmasıyla, hisse senetleri ve riskli varlıkların daha iyi kazançlar elde etmesi piyasanın risk duyarlılığının azaldığını yansıtıyor.” dedi.

Fed Başkanı Jerome Powell ise bu ay yaptığı açıklamada, borçlanma maliyetlerinin daha da artması gerekeceğini ancak merkez bankasının gelecekte faiz oranlarını daha küçük artışlarla yükseltebileceğini söylemişti.

Yeni Zelanda Merkez Bankası ise, çarşamba günü faiz oranlarını 75 baz puan artırarak yaklaşık 14 yılın en yüksek seviyesi olan %4,25'e yükseltti.

Merkez bankası, enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranının daha önce belirtilenden daha yüksek bir seviyeye ulaşması gerektiğini söyledi. Ayrıca faiz oranı için öngörülen nihai noktayı Eylül 2023 için %5,5'e çıkardı.

Çin ise, Covid-19 vakalarındaki artış nedeniyle bazı şehirlerdeki kısıtlamaları sıkılaştırdı. Chengdu şehrinde beş gün boyunca bölge sakinleri için toplu testlerin yapılacağı bildirildi.

National Australia Bank FX stratejisti Rodrigo Catril, "Yakın vadede yeni kısıtlamaların getirilmesinin şüphesiz olumsuz ekonomik etkileri olacaktır. Ancak şimdilik piyasa, orta vadede Çin'in kademeli olarak Covid-19 ile yaşama gerçeğine odaklanmış gibi görünüyor." dedi.

Catril ayrıca, "Bununla birlikte, bu süreçte aksaklıkların çok muhtemel olduğunu düşünüyoruz, bu nedenle yol boyunca piyasa oynaklığının artabileceğini beklemeliyiz." dedi.

Artan piyasa oynaklıklarından korunmak için ise merkez bankalarının para politikası araçlarını ne ölçüde etkili kullanacağı, yatırımcıların küresel çapta yakından takip ettiği bir faktör oldu.

REKLAMI KAPAT X