Dolar/TL yılı rekorla kapatmaya hazırlanıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar/TL yılı rekorla kapatmaya hazırlanıyor
Doviz.com
29.12.2023 09:27

Dolar/TL, Fed’in faiz indirimlerine başlamasına yönelik beklentilerle küresel çapta 2020’den bu yana en kötü yılını yaşayan dolar endeksine karşı 2023 yılını tüm zamanların zirvesinde kapatmaya hazırlanıyor.

Küresel piyasalar, ABD enflasyonunun dizginlemesinin ardından Fed’in faiz indirimlerine başlamasını beklerken, dolar endeksi de pandeminin başlangıcından bu yana en kötü yılını geçirdi.

Yılın sonlarına doğru Fed’in sıkılaştırma döngüsünü ne zaman sonlandıracağına dair beklentilerle dalgalanan dolar endeksi, ocak ayından bu yana yüzde 3’e yakın düşüş kaydetti. Bu rakam ise dolarda 2020’den bu yana görülen en sert yıllık düşüşe işaret etti.

Düşüşün büyük bir kısmı ise Fed’in önümüzdeki yıl para politikasını gevşeteceğine dair artan beklentiler nedeniyle dördüncü çeyrekte gerçekleşti.

Diğer merkez bankalarının faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutabilecek olması da küresel çapta doların cazibesini zedeleyen bir faktör oldu.

Swap yatırımcıları şu anda Fed’in 2024 yılında, ilki mart ayında gerçekleşecek şekilde, en az 150 baz puan faiz indireceğini fiyatlıyor.

Dolar/TL tüm zamanların zirvesinde

Yurt içinde ise dolar 29,5090 liradan, euro 32,6630 liradan güne başladı.

Bu rakamlar ise dolar/TL ve euro/TL'nin 2023 yılının son işlem gününde yılı zirveden kapatmaya hazırlandığını gösterdi.

Döviz kurlarının kademeli yükseliş ile sürdürdüğü rekor koşusunun ortasında Merkez Bankası rezervlerindeki toparlanma ise geçtiğimiz hafta devam etti.

Buna göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası toplam rezervleri, 22 Aralık haftasında 145 milyar 453 milyon dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

22 Aralık itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri ise 2 milyar 158 milyon dolar artışla 97 milyar 557 milyon dolara yükseldi. Brüt döviz rezervleri, 15 Aralık'ta 95 milyar 399 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu.

Aynı haftada bir süredir ivme kaybeden kur korumalı mevduat çıkışları ise yeniden hızlanma eğilimine girdi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre kur korumalı mevduatlar 22 Aralık haftasında 30,4 milyar TL geriledi.

Böylelikle kur korumalı mevduatlarda son bir ayın en hızlı çıkışı yaşandı.

Son düşüşün ardından toplam kur korumalı mevduat büyüklüğü ise 2,65 trilyon TL'ye düştü.

İLGİLİ HABER Yeni asgari ücret, fiyatları ne kadar artıracak?: Ekonomistler hesapladı TCMB eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, 2024 yılında uygulanacak asgari ücret rakamının enflasyon üzerindeki olası etkisini hesapladı.
REKLAMI KAPAT X