Dolar/TL bayram tatilinin ardından yeni haftaya 26 seviyesinin üzerinde işlem görerek başladı. Peki uzmanlar dolar kurunun yükselişiyle ilgili ne söyledi?
Son bir ayda TL’deki değer kaybının hızlanmasıyla Türk Lirası, bu yılın başından beri dolara karşı yüzde 30'a yakın değer kaybetti.
TCMB’nin kuru baskılamak için kullandığı araçlar nedeniyle bu ayın başında net rezervler de tarihi düşük seviyesine inerken, net rezervler daha sonra yeniden pozitif bölgeye geçiş yaptı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, TCMB’nin analitik bilanço verilerine göre net uluslararası rezervlerinin geçen hafta 8,5 milyar dolar ile tarihin en büyük haftalık artışını kaydettiğini vurguladı.
Bakan Şimşek ayrıca rasyonel politikalara dönüşün kademeli olarak devam edeceğini bildirdi.
East Capital Yatırım Danışmanı Emre Akçakmak ise TCMB rezervlerinde son dönemde yaşanan toparlanmaya yönelik, “Merkez Bankası’nın artık TL’nin seviyesini kontrol etmek için çok da aktif olmadığını ve uluslararası döviz pozisyonun güçlendirildiğini görüyoruz. Böylece frene basılmasından vazgeçilerek kurun piyasa dinamiklerini yansıtan bir yere gelmesinin önü açılıyor.” ifadelerini kullandı.
Bu gelişmenin öncesinde ise döviz mevduat hesaplarında stopaj oranı yüzde 25'e çıkarılmış ve KKM'de stopaj istisnası yıl sonuna kadar uzatılmıştı.
TCMB ise bankaları Liralaşma’ya teşvik etmek için uyguladığı menkul kıymet tesis düzenlemesini gevşetmişti. Buna göre, bankaların bilançolarındaki TL ağırlığı yükümlülüğü yüzde 60'dan yüzde 57'ye; yükümlülüğünü yerine getiremeyen bankalar için menkul kıymet tesisi oranı da yüzde 10'dan yüzde 5'e indirilmişti.
Merkez Bankası'nın ayrıca 50 milyon lira ve üzeri kredi bakiyesi bulunan firmaların döviz yükümlülüğünü 2024'e kadar erteleme kararı aldığı bildirildi.
Dolar/TL yükselişine devam edecek mi?
Ekonomistlere göre dolar/TL kurunun bundan sonra göreceği seviyeyi, yine Merkez Bankası’nın izleyeceği faiz politikası ve sıkılaşmanın hangi hızda kaydedileceği etkileyecek.
Ekonomist Serdar Pazı da konuyla ilgili değerlendirmesinde, dolar/TL kurunda 26 ve 30 arasında bir yerde zirvenin görüleceğini, ardından da ek sıkılaştırma ve ek sadeleşme adımlarının yanı sıra yabancı yatırımcının daha makul bir bakış kazanması ihtimaliyle kurun bu seviyelerde kalabileceğini söyledi.
Pazı’ya göre ayrıca Türkiye’ye giriş yapması beklenen yabancı sermayenin büyüklüğüne göre TL’nin önümüzdeki dönemde nominal olarak değer kazanması da mümkün görünüyor.
Bu yaz turizmin canlanmasıyla beraber Türkiye’ye döviz girişinin gerçekleşecek olması da kurun daha fazla yükselmesinin hızını yavaşlatabilecek bir diğer önemli faktör olarak gösteriliyor.