Dolar ve euro haftaya nasıl başladı?: (2 Ekim 2023)

Okuma Süresi: 3 Dakika
Dolar ve euro haftaya nasıl başladı?: (2 Ekim 2023)
Doviz.com
02.10.2023 10:35

Merkez Bankası'nın sıkılaştırıcı adımları sürerken, son 1,5 yıldır hayatımızda olan Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına olan ilgi azalıyor. Peki, TCMB'nin bu adımları sonrası para piyasalarında neler oluyor? İşte detaylar...

Haftanın ilk gününde dolar kuru 27,46 TL'den, euro kuru 29,08 TL'den, sterlin kuru 33,55 TL'den işlem görüyor.

Cuma günkü kapanışta dolar kuru 27,38 TL'den, euro kuru 29 TL'den, sterlin kuru ise 33,43 TL'den işlem işlem görmüştü.

Kurlardaki yükselişi engellemek için Merkez Bankası sıkılaştırma politikasını sürdürürken, politika faizinin %30’a yükselmesinden sonra tasarruf sahiplerini KKM’den caydıracak kararlar almıştı.

Buna göre son olarak TCMB, Türk lirası dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında asgari faiz zorunluluğunu kaldırmıştı.

Bu kararın ardından ise Merkez Bankası verilerine göre en yoğun 1-3 ay vadeli mevduatlarda ortalama faiz %42,7 ile 20 yılın zirvesine çıktı.

Mevduat faizlerindeki yükseliş ayrıca kredi faizlerini geride bırakan bir ivmenin yakalanmasına da yol açtı.

Kaynak: Bloomberg HT

Bu gelişmelerin ortasında S&P ise Türkiye’nin not görünümünü yukarı yönlü revize etti. Buna göre S&P Global, Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken not görünümünü ise "negatif"ten "durağan"a çıkardı.

Ünlü iktisatçı Mahfi Eğilmez ise S&P’nin bu kararının CDS primimizi gerileterek, ülkeye sıcak para (özellikle carry trade) girişini başlatabileceğini söyledi. Ancak Eğilmez, bu kararın doğrudan yabancı sermaye çekmekte pek etkili olmayacağını belirtti.

İLGİLİ HABER S&P, Türkiye'nin not görünümünü yükseltti: Ekonomistler kararı değerlendirdi Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors (S&P), Türkiye’nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, kredi notu görünümünü "negatif"ten "durağan"a çıkardı.

Mahfi Eğilmez’in söylemlerine paralel şekilde Türkiye’nin 5 yıllık risk primini gösteren CDS’ler haftaya bir miktar gerileme ile 398 seviyesine inerek başladı.

Kaynak: A1 Capital

Enflasyon tedirginlikleri artıyor

Hafta sonu BOTAŞ’ın internet sitesinde sanayi kuruluşlarında, KOBİ'lerde ve elektrik üretiminde kullanılan doğal gazın satış fiyatının yüzde 20 artırıldığı bildirildi. Konutlarda kullanılan doğal gazın satış fiyatında ise değişiklik yapılmadı.

Ayrıca Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile 1 Ekim'den itibaren elektrik tarifesinin mesken aboneleri için sabit kalacağı ancak ticarethane ve sanayi aboneleri için yaklaşık yüzde 20 zamlı uygulanacağı bildirildi.

Ziraat Bankası eski GMY Şenol Babuscu ise sanayi ve ticarethanelerde kullanılan elektrik ve doğal gaza %20 zam yapılmasını değerlendirerek, konutlarda kullanılan elektrik ve doğal gaz için fiyatların sabit tutulmasına rağmen Bakanlığın elektrik ve doğal gazda maliyet bazlı tarife için hazırlık yaptığını iddia etti ve sübvansiyonların kalkacağını öne sürdü.

Buna göre Babuscu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Maliyetler zam olarak aboneye yansıyacak.” ifadelerini kullandı.

Böylelikle elektrik ve doğal gazda sanayi abonelerine gelen zamlar, üretim maliyetlerinin artması sebebiyle enflasyon endişelerini yeniden alevlendirdi.

Geçtiğimiz hafta faizlerin yüzde 30 seviyesine çıkarıldığı toplantının özetini yayımlayan Merkez Bankası’da enflasyon risklerinin hala canlı olduğunu belirtmişti.

İLGİLİ ANALİZ TCMB: Enflasyon beklentileri yukarı yönlü riskleri canlı tutmaya devam ediyor TCMB’nin geçtiğimiz hafta gerçekleşen PPK toplantısına ilişkin tutanaklarda, mevcut enflasyon beklentilerinin enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü riskleri canlı tuttuğu vurgulandı.

Resmi enflasyon rakamları yarın açıklanacak

Bu gelişmelerin ortasında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yarın TSİ 10.00’da eylül ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak.

AA Finans'ın eylül ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketine göre ise ekonomistlerin eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 5 oldu.

Ankete katılan ekonomistlerin eylül ayı için enflasyon beklentileri en düşük yüzde 4,05 ve en yüksek yüzde 9,0 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre bir önceki ay yüzde 56,37 olan yıllık enflasyonun ise yüzde 61,91'e çıkacağı hesaplandı.

İLGİLİ HABER Eylül ayı enflasyonu ne zaman açıklanacak: Ekonomistlerin beklentisi ne yönde? Ekonomistler, eylül ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 5,0 artmasını bekliyor.

Türkiye'de yarın açıklanacak eylül ayı enflasyon verisi öncesinde de dün İTO'nun İstanbul için açıkladığı enflasyon verisi takip edildi. 

Pazar günü İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından açıklanan verilere göre eylül ayında İstanbul'da perakende fiyatlar aylık bazda yüzde 5,46 artarken, yıllık bazda ise yüzde 73,18 artış kaydetti.

Enflasyon rakamları, TCMB'nin faiz kararları üzerinde etkili olması sebebiyle para piyasaları tarafından da yakından takip ediliyor.

İLGİLİ ANALİZ Bu hafta piyasaların takip edeceği 3 önemli gelişme Küresel piyasalarda bu hafta ABD tarım dışı istihdam verisi ve merkez bankası başkanlarının açıklamaları takip edilirken, iç piyasada izlenecek en önemli gelişme ise eylül ayı TÜFE verisi olacak.
REKLAMI KAPAT X