S&P, Türkiye'nin not görünümünü yükseltti: Ekonomistler kararı değerlendirdi

Okuma Süresi: 2 Dakika
S&P, Türkiye'nin not görünümünü yükseltti: Ekonomistler kararı değerlendirdi
Doviz.com
30.09.2023 09:35

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors (S&P), Türkiye’nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, kredi notu görünümünü "negatif"ten "durağan"a çıkardı.

Fitch’in ardından S&P de Türkiye’nin not görünümünü revize etti. Buna göre S&P Global, Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken not görünümünü ise "negatif"ten "durağan"a çıkardı.

Piyasalardaki genel beklenti de kredi notunun "B" olarak teyit edileceği, görünümün ise "durağan"a yükseltileceği yönündeydi. Öte yandan, S&P'den önce Fitch de 8 Eylül'de Türkiye’nin kredi notu görünümünü yükseltmişti.

İLGİLİ HABER Fitch, Türkiye'nin not görünümünü yükseltti Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, not görünümünü ise 2 yıl sonra negatiften durağana çıkardı.

S&P ise Türkiye'nin yeni ekonomi ekibinin yüksek enflasyonla karşı karşıya olduğunu belirterek, "Ekonomiyi enflasyondan arındırmak ve doları düşürmek amacıyla Merkez Bankası bir haftalık referans repo faiz oranını Haziran ayından bu yana 21,5 puan artırarak yüzde 30'a yükseltti. Mali bozulmayı dengelemek için Hazine dolaylı vergileri uygulamaya koydu." hatırlatmasını yaptı.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, olumsuz senaryosunda, potansiyel olarak para birimindeki değer kaybının azalmaması ve enflasyonla mücadele politikalarının tersine çevrilmesiyle bağlantılı olarak Türkiye'nin finansal istikrarı veya daha geniş anlamda kamu maliyesi üzerindeki baskının yoğunlaşması halinde görünümü olumsuza çevirebileceği uyarısında bulundu.

Konuyla ilgili açıklamasında ise "Bu aynı zamanda hükümetin finansman maliyetlerinde hızlı bir artış, daha büyük tekrarlanan bütçe açıkları veya bankacılık sisteminin şarta bağlı yükümlülüklerinin kristalleşmesi yoluyla da meydana gelebilir. Para otoritesinin bağımsızlığına siyasi müdahale gelmesi ekonomik uyumu engelleyebilir, döviz kuru ve enflasyon sonuçlarını kötüleştirebilir ve kamu maliyesi ile notları olumsuz etkileyebilir." ifadelerine yer verdi.

S&P olumlu senaryosunda ise para ve finans sektörü politikalarının etkinliği ve bağımsızlığı artarken, Türkiye'nin ödemeler dengesi pozisyonunun özellikle de TCMB'nin net döviz rezervlerinin güçlenmesi halinde, görünümün "pozitif"e çevrilebileceğini belirtti.

Kurum ayrıca ileriye dönük olarak hane halkı tasarruf tamponlarının aşındırılması ve döviz kurundaki dalgalanmanın devam etmesi nedeniyle ihracat pazarlarının zayıflamasıyla tüketimin yavaşlamasını beklediğini duyurdu. Buna bağlı olarak 2023 yılı için GSYH büyümesinin yüzde 3,5'e yavaşlayacağı ardından 2024'te yüzde 2,3'e düşeceği öngörüldü.

Ekonomistler karara yönelik ne söyledi?

Mahfi Eğilmez

"S&P, Türkiye'nin B olan kredi notunu değiştirmezken görünümü negatiften durağana yükseltti. CDS primimiz geriler ve ülkeye sıcak para (özellikle carry trade) girişi başlayabilir ama bu kararın doğrudan yabancı sermaye yatırımı çekmeye pek yararı olmaz."

Orhan Karaca

"S&P, Türkiye'nin B olan kredi notunu değiştirmedi, sadece görünümü negatiften durağana çevirdi. Sonuçta genel seçim öncesine döndük. Bu not yatırım yapılabilir seviyenin 5 kademe altında. S&P'den yatırım yapılabilir notu en son 30 yıl önce almıştık👇 yakın gelecekte de gelmez."

Hakan Kara

“Türkiye'nin kredi notu 2001 krizinde dip yaptıktan sonra yatırım yapılabilir seviyeye çıkması, sabırla uygulanan istikrar programından sonra tam 11 yıl sürmüştü. 2012'te güzel haberi aldığımda kariyerimin en mutlu günlerinden birini yaşamıştım. Yeniden başlıyoruz, yol uzun.”

REKLAMI KAPAT X