Dolar yatay bir haftalık kapanışa doğru ilerliyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar yatay bir haftalık kapanışa doğru ilerliyor
Doviz.com
21.10.2022 11:49

Dolar, küresel piyasalarda hareketliliğin olduğu haftanın ardından, yatay bir haftalık kapanış yapmaya doğru ilerliyor.

Dolar endeksi, %0,38 artışla 113,2535 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar/TL, TCMB’nin beklentilerin üzerinde 150 baz puan indirdiği faiz kararı sonrasında, 18,6021 seviyesinde yatay işlem görüyor.

Euro/dolar, bugün saat 11:45 itibarıyla 0,9766 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar, İngiltere'de devam eden siyasi kaosun da etkisiyle %0,87 düşüşle 1,1136 seviyesinden işlem görüyor.

Fed’in kasım ayının başında gerçekleştireceği para politikası toplantısında, agresif faiz artışlarına devam etmesi bekleniyor.

Fed’in politika yapıcıları ise, yükselen enflasyonu kontrol altına almak için daha sıkı bir para politikasına duyulan ihtiyacı sürekli vurguluyor.

Fed'in kasım ayında 75 baz puan faiz artırmasına kesin gözüyle bakıldığını aktaran analistler, aralık ayındaki toplantıda ise, faiz artışının 75 baz puan seviyesinde gerçekleşmesinin %75 ihtimali olduğunu belirtiyor.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, perşembe günü yaptığı bir açıklamada, merkez bankasının faiz oranlarını kasım ayındaki toplantı da yükseltmesiyle, işinin bitmeyeceğini belirtti.

Harker ayrıca, "Enflasyonu düşürme konusunda açıkçası hayal kırıklığı yaratan bir ilerleme eksikliğimiz oldu. Yıl sonuna kadar mevcut durumda %3 ile %3,25 arasında bulunan faiz oranını, %4'ün oldukça üzerine çıkaracağımızı düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Bu şahin konuşma, ABD gösterge 10 yıllık tahvil getirilerinin 14 yılın zirvesine çıkmasına yardımcı oldu. Dolar endeksi de, hazine getirilerinin yeni yüksek seviyelere çıkmasıyla güç kazanmaya çalışıyor.

İngiltere Başbakanı Liz Truss'un görevde sadece 45 gün kalmasının ardından istifa ettiği haberi ise, sterlinin dolar karşısında bir haftanın en düşük seviyesine gerilemesine yol açtı.

Tüketicilerin yüksek enflasyonla mücadele etmek için harcamalarını kısabileceği beklentisi de İngiltere'de, ülkeyi resesyona sokabilecek bir gelişme olarak görülüyor.

Euro Bölgesi ise, uzun süredir yüksek enerji fiyatlarının enflasyonu tetiklemesiyle mücadele ediyordu. Bu sebeple, Avrupa Birliği (AB) liderleri, gaz fiyatlarına tavan fiyat getirilmesi için bu hafta bir görüşme gerçekleştirdi.

Ancak, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin, gaz fiyatlarına tavan fiyat getirme konusunda anlaşmaya varamayarak, alternatif seçenekleri incelemeye devam edeceklerini belirtmesi, euronun dolar karşısında yükselişini engelledi.

Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) geçen ay 1998'den bu yana ilk kez 145 seviyesinden yen satın alma hamlesi yapması ise, piyasalar tarafından Japon yetkililerden gelebilecek herhangi bir müdahale işaretinin yakından takip edilmesi ihtiyacını ortaya çıkardı ve Japon yeni dolar karşısında 32 yılın en düşük seviyesine indi.

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, cuma günü yaptığı açıklamada, "Spekülatörlerin aşırı hareketlerine müsamaha gösteremeyiz." dedi.

Suzuki ayrıca, "Döviz piyasasındaki hareketleri yakından izlerken, uygun bir şekilde karşılık vereceğiz." ifadesini kullandı.

REKLAMI KAPAT X