Dolar endeksi, beklentilerin altında gelen ABD ÜFE verisine rağmen, Polonya'ya düşen füze sonucunda yatırımcıların risk odaklı varlıklardan uzaklaşarak güvenli liman arayışına girmesiyle dengelendi.
Dolar endeksi, bugün saat 09:45 itibarıyla 106,4162 seviyesinden işlem görüyor.
Dolar/TL, uzun süredir içinde kaldığı dar bant içinde hareketlerine devam ederek, 18,6039 seviyesinden işlem görüyor.
Euro/dolar, parite değeri üzerinde kalıcılaşarak, %0,25 artışla 1,0378 seviyesinden işlem görüyor.
Dolar endeksi, yaşadığı keskin kayıpların ardından dengelenerek işlem görmeye başladı.
Çarşamba günkü doların dengelenmesi, ABD’de üretici enflasyonunun 14 ayın en düşük seviyesinde olduğunu gösteren verinin açıklanmasının ardından geldi.
Açıklanan verinin öncesinde birçok Fed üyesi, daha küçük faiz artışları için çağrıda bulunurken, Fed'in aralık ayında 50 baz puanlık bir faiz artışı yapacağına dair beklentiler bu hafta hızla artmıştı.
Fed’in para politikasında şahinliğini kaybedeceğine dair beklentilerin artmasıyla dolardaki değer kaybı hızlanmış ve dolar endeksi üç ayın en düşük seviyesine gerilemişti.
Dün açıklanan ABD üretici enflasyonu verisi de, Fed’in gelecek dönemlerde daha az şahin bir duruş sergileyebileceği yönündeki beklentileri destekledi. Ayrıca, ülkede enflasyonun zirve yaptığına dair iddiaları da artırdı.
Bu senaryo kısa vadede riskli varlıklar için olumlu olsa da, çarşamba günü Rus yapımı bir füzenin Polonya'nın doğusunda iki kişinin ölümüne yol açtığı iddiaları piyasalarda çalkantıya sebep oldu.
Rusya’dan gelen açıklamada, olayın Rusya ile alakası olmadığı belirtilse de, olayın belirsizliğini koruması sebebiyle riskli varlıklar çarşamba gününe değer kaybı yaşayarak başladı.
Güney Kore wonu ve Japon yeni dolar karşısında sırasıyla %0,65 ve %0,5 değer kaybederek, çarşamba günü en kötü performans gösteren Asya para birimleri arasında yer aldı. Çin yuanı ise, %0,5 değer kaybetti.
Çin, aynı zamanda son altı ayın en hızlı artış gösteren Covid-19 salgınıyla mücadele ediyor ve bu da ülkede ekonomik beklentiler üzerinde daha fazla belirsizliğe sebep oluyor.