​​​​​​​Dolar yatırımcısı ABD TÜFE verisini bekliyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
​​​​​​​Dolar yatırımcısı ABD TÜFE verisini bekliyor
Doviz.com
13.10.2022 10:30

Dolar endeksinin son 20 yılın zirvesine ulaştıktan sonra izlediği sakin seyrin ardından, dolar yatırımcısı fiyatlamalarda etkili olacak ABD TÜFE verisini bekliyor.

Dolar endeksi, geçtiğimiz hafta 110 seviyesine indikten sonra ABD ÜFE verisinin beklentilerin üzerinde gelmesiyle 113,3612 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar/TL ise, bugün saat 10:30 itibarıyla yatay hareket ederek 18,5887 seviyesinden işlem görüyor.

ABD'de Üretici Fiyat Endeksi’nin (ÜFE) eylülde aylık bazda %0,4 ve yıllık bazda %8,5 artarak beklentilerin üzerinde artış göstermesinin ardından küresel piyasaların gözü ABD’nin açıklayacağı TÜFE verisine çevrildi.

ABD TÜFE verisi bugün TSİ 15:30'da açıklanacak.

Kasım ayındaki Fed toplantısı öncesinde, önemli bir girdi olması sebebiyle bu veri yatırımcılar tarafından yakından izlenecek.

Enflasyonun eylül ayında nasıl bir seyir izlediğine dair açıklanacak raporda, hangi kalemlerin fiyatlarının düştüğünü ve hangilerinin hayat pahalılığını daha da yükseltme tehdidi oluşturduğu da ortaya konulmuş olacak.

Benzin ve ikinci el araçlar gibi enflasyonun artmasına en büyük katkıyı sunan kalemlerin, eylül ayında soğuma göstermesi bekleniyor.

Artan kira ve barınma maliyetlerinin ise, eylül ayı enflasyonunun artmasında büyük bir etken olması bekleniyor.

Fed, Amerikalıların talebini hafifletmek amacıyla faiz oranlarını 1980'lerden bu yana artırmadığı kadar hızlı bir şekilde artırırken özellikle konut maliyetleri Fed'in enflasyonu düşürme çabaları sonucunda yükselişe geçtmişti.

Bu da mortgage oranlarını keskin bir şekilde yükseltti ve kiralar üzerinde de yukarı yönlü bir baskı oluşturdu.

Analistler, gıda ve enerji hariç tutulan Çekirdek TÜFE'nin ağustos ayındaki %0,6 seviyesinden %0,5'e gerilemesini bekliyor. Ancak baz etkisi nedeniyle yıllık çekirdek enflasyon oranının %6,5 ile ağustos ayındaki %6,3'ün üzerine çıkması bekleniyor.

Manşet TÜFE için ekonomistlerin tahminleri ise, biraz daha iyimser oldu. Manşet TÜFE’nin ağustos ayında %0,1 seviyesinden, eylül ayında %0,2 seviyesine çıkması bekleniyor. Yıllık bazda ise TÜFE’nin %8,3'ten %8,1 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

KPMG baş ekonomisti Diane Swonk, "Çekirdek enflasyon yükselmesiyle birçok açıdan henüz zirve yapmamış bir enflasyondan söz edilebilir. Arz yönlü şoklar konusunda da hala riskler mevcut." değerlendirmesinde bulundu.

Bazı analistler ise, eylül ayı enflasyon verilerinin, beklentileri aşması ya da beklentilerin altında artış göstermesi durumunda, Fed'in faiz artış planlarında bir değişiklik olmayacağını belirtiyor. 

REKLAMI KAPAT X