Dolar, çarşamba günü yen karşısında 24 yılın zirvesine çıkarak Japon yetkililerin geçen ay müdahalesine neden olan seviyeleri aştı.
Sterlin, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey'nin merkez bankasının acil tahvil alım programını cuma günü sona erdireceğini yinelemesi ve emeklilik fonu yöneticilerine pozisyonlarını bu süre içinde yeniden dengelemeyi bitirmelerini söylemesinin ardından iki haftanın en düşük seviyesine geriledi.
Ancak Financial Times'ta yer alan bir haberde BoE'nin tahvil alımlarını uzatmaya hazır olduğunu kredi verenlere özel olarak bildirdiğinin belirtilmesinin ardından sterlin bir miktar toparlandı.
Dolar, Ağustos 1998'den bu yana ilk kez 146,39'a kadar yükseldikten sonra Asya'daki işlemlerde %0,25 güçlenerek 146,20 yen oldu.
Japon para birimi özellikle ABD ve Japonya'nın uzun vadeli tahvil getirileri arasındaki farka duyarlı. Gösterge niteliğindeki 10 yıllık Hazine tahvili getirisi bir gecede %4,006 ile 14 yılın en yüksek seviyesine çıkarken, eşdeğer Japon devlet tahvili getirisi Japonya Merkez Bankası tarafından sıfıra yakın bir seviyede sabitlendi.
Kabine Baş Sekreteri Hirokazu Matsuno çarşamba günü düzenlediği olağan basın brifinginde yetkililerin aşırı döviz hareketlerine karşı uygun adımları atmaya hazır olduklarını söyledi.
RBC Capital Markets Asya döviz stratejisi başkanı Alvin Tan, "Doların güçlü seyri göz önüne alındığında, Japonya Merkez Bankası'nın yeni belirli bir seviyede savunmak yerine, daha önce olduğundan daha yüksek bir seviyede savunarak dolar-yen'in yükseliş hızını yavaşlatmaya çalışması mümkün" dedi.
Japonya'nın para biriminin yılsonuna kadar dolar başına 150 seviyesine kadar zayıflamasını bekleyen Tan sözlerine şunları ekledi: "Ancak Japonya Merkez Bankası küresel makro düzeyde artan oynaklığı da göz önünde bulunduruyor, (ki bu) şu anda potansiyel daha fazla müdahale için herhangi bir para birimindeki oynaklıktan daha büyük bir itici güç."
BOJ, küresel politika yapıcılar enflasyonu frenlemek için bir sıkılaştırma dalgası başlatırken bile büyük tahvil alım teşvikini sürdürmeyi taahhüt eden gelişmiş ülke merkez bankaları arasında aykırı konumlanıyor.
ABD doları endeksi, daha önce 113,59 ile 29 Eylül'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştıktan sonra %0,08 artışla 113,43'e yükseldi.
Euro bir gecede 0,9670 dolarla 29 Eylül'den bu yana en zayıf seviyesine geriledi ve salı günkü kapanış olan 0,96975 dolardan %0,08 daha düşük işlem görerek bu seviyenin çok uzağında kalmadı.
Fed ve benzerleri tarafından sürdürülen agresif politika sıkılaştırmasının küresel ekonomiyi resesyona sürükleyeceği endişesi, son aylarda risk duyarlılığının önemli bir itici gücü oldu.
IMF salı günü, merkez bankalarını enflasyonla mücadeleye devam etmeye çağırırken, dünya üretiminin üçte birini temsil eden ülkelerin gelecek yıl resesyona girebileceği uyarısında bulundu.
ABD'de son dönemde açıklanan güçlü işgücü piyasası raporları, bazı piyasa katılımcılarının Fed politika yapıcılarının faiz artırım hızını yılsonuna doğru yavaşlatabileceği yönündeki umutlarını boşa çıkardı.