Dolar yükselirken piyasalarda risk iştahının canlanmasıyla kazançları sınırlı kaldı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar yükselirken piyasalarda risk iştahının canlanmasıyla kazançları sınırlı kaldı
Doviz.com
19.10.2022 10:31

Dolar endeksi haftanın başında yaşadığı soğuma sonrasında yükselişe geçmesine rağmen, küresel finans piyasalarının risk iştahındaki canlanmayla kazançları sınırlı kaldı.

Dolar endeksi, daha önce 111,76 ile yaklaşık iki haftanın en düşük seviyesine geriledikten sonra, döviz sepeti karşısında %0,32 artışla 112,3997 seviyesinden işlem görüyor. Dolar endeksi, eylül ayının sonunda ulaştığı 114,58'lik yirmi yılın en yüksek seviyesinin ise yaklaşık %2 gerisinde bulunuyor.

Dolar/TL, TCMB’nin bu hafta perşembe günü açıklayacağı faiz kararı öncesinde, dolar endeksindeki yükselişinde desteğiyle 18,5919 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar%0,33 düşüşle 0,9825 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar ise, bugün saat 10:30 itibarıyla %0,34 düşüşle 1,1284 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksindeki yükseliş çabası için, Londra'daki ödeme firması Caxton'ın piyasa araştırma müdürü Michael Brown, "Dünkü riskli hava bugünkü seansta da devam ediyor." ifadesini kullandı.

Brown ayrıca, "Önemli bir verinin olmaması ve İngiltere'de mali istikrarın bir nebze de olsa sağlanmış olması bu duruma neden olmuş olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere'nin yeni Maliye Bakanı Jeremy Hunt pazartesi günü, Başbakan Liz Truss'un ekonomik planını iptal etmişti. U dönüşünün yarattığı rahatlama, Wall Street'de dahil olmak üzere, riskli varlıklarda bir ralliye yol açtı.

Analistler ayrıca, risk iştahının canlanmasında ABD’de beklentilerin üzerinde bilanço açıklayan şirketlerin de etkisinin olduğunu belirtti.

Dolar endeksindeki yükselişi destekleyen bir diğer önemli faktör ise, ABD fabrikalarındaki üretimin eylül ayında yükselmesi oldu.

Fed'in daha yüksek faiz oranlarıyla talebi sınırlama çabalarına rağmen imalat sektörünün sağlam bir zeminde olduğuna işaret eden veriler, Fed’in bir sonraki faiz artışında daha agresif davranabileceği mesajını da vererek, doların yükseliş çabasına katkıda bulundu.

REKLAMI KAPAT X