Dolarda çekimserlik hâkim: Yatırımcılar enflasyon verilerini bekliyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolarda çekimserlik hâkim: Yatırımcılar enflasyon verilerini bekliyor
Doviz.com
11.04.2023 13:08

Dolar endeksi yarın açıklanacak enflasyon verisi öncesinde yatırımcıların çekimserliğinin artmasıyla önceki seansta elde ettiği kazançların bir kısmını geri verirken; kurdaki tüm baskılara rağmen dolar/TL ise 19,28 TL seviyelerindeki seyrini sürdürüyor.

ABD dolarının performansını diğer altı büyük para biriminden oluşan bir sepet karşısında ölçen dolar endeksi, geçen hafta iki ayın en düşük seviyesinden yükselişe geçtikten sonra dünkü seansta da %0,4 yükselmişti. Bu yükselişin ardından endeks, ABD’de açıklanacak enflasyon verilerinin belirsizliği sebebiyle salı günü geri çekildi.

Kutsal Cuma tatilinde açıklanan resmi istihdam raporu ise tarım dışı istihdamın geçen ay 236.000 kişi arttığını ancak işsizlik oranını %3,5'e düştüğünü göstermişti. Bu veri ise iş gücü piyasasının dirençli olduğunu göstermesi nedeniyle dolara destek vermişti.

Dolardaki bu toparlanma ise Fed politika yapıcılarının mayıs ayında faiz toplantısı için bir araya geldiğinde faiz artışlarına devam edebileceklerini düşündürtmeye başladı.

Buna göre, Fed'in mayıs ayında faiz oranlarını çeyrek puan daha artıracağına dair beklentiler geçen haftaki %50 seviyesinden %70'e yükseldi.

Bu durum, yatırımcıların para politikasının gelecekte izleyeceği yol hakkında daha fazla ipucu araması nedeniyle dikkatlerin çarşamba günkü enflasyon verilerinin yanı sıra Fed'in mart ayı toplantı tutanaklarına çevrilmesine neden oldu.

Yurt içinde son durum ne?

Yurt içi piyasada ise depremlerin yol açtığı felaketin ardından şubat ayında yavaşlayan ihracatın yanına Merkez Bankası’nın hız kesmeyen altın ithalatı eklendi.

Bu gelişmelerin etkisiyle cari açık 8,78 milyar dolar seviyesine çıkarken, 12 aylık toplam cari açık da 55,4 milyar dolar ile son 10 yılın zirve seviyesine çıktı.

Cari açığın arttığı bir ortamda Türkiye’nin uyguladığı düşük kur - düşük faiz politikasını eleştiren ihracatçılar ise döviz kurunda iyileştirme yapılması talebinde bulunarak, Merkez Bankası’nın baskılarının bir an evvel ortadan kalkmasını dilediklerini belirtti.

Merkez Bankası’nın ise son olarak Kapalı Çarşı’dan döviz alımı yaptığı ve piyasadaki döviz likiditesini daraltmayı hedeflediği iddia edildi.

Buna göre, Ekonomi Gazetesi’nden Yener Karadeniz’in haberinde, Merkez Bankası’nın demir sandıklar ile çarşıya her gün 5 milyar TL getirdiği ve karşılığında 260 milyon dolar topladığı söylendi. Benzer şekilde bankalar ve döviz bürolarının uyguladığı sıkı kurallardan kaçan şirketlerin de Kapalı Çarşı'ya yöneldiği aktarıldı.

İhracatçıların döviz kurlarına yönelik iyileştirme (piyasa müdahalesinin azaltılarak kurun serbest bırakılması) taleplerine rağmen döviz kurundaki hareketlilik ise sınırlı kalmaya devam etti. Ancak yine de dolar/TL son 24 saatte yüzde 0,10 artışla 19,2884 seviyesinden işlem görüyor ve gün içi işlem saatlerinde rekor seviyesini tazelemeye devam ediyor.

REKLAMI KAPAT X