Dolarda faiz kararı öncesinde yatay seyir hakim

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolarda faiz kararı öncesinde yatay seyir hakim
Doviz.com
01.02.2023 11:00

Dolar, bugün açıklanacak Fed'in faiz kararı öncesinde yatırımcıların çekimser kalmasıyla yatay bir seyir izliyor.

Dolar/TL, bugün saat 10:45 itibarıyla %0,02 artışla 18,8133 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar%0,02 düşüşle 1,0868 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar%0,09 düşüşle 1,2313 seviyesinden işlem görüyor. 

Dolar endeksi ise %0,05 artışla 102,0930 seviyesinden işlem görüyor.

Enflasyonu kontrol altına almak için 2022 yılında yapılan bir dizi büyük faiz artışının ardından piyasa çarşamba günü faiz oranlarında 25 baz puanlık (bps) bir artışa kesin gözüyle bakarken; yatırımcılar, Fed'in ne kadar süre şahin kalacağını ölçmeye çalışmak için Fed Başkanı Jerome Powell'ın basın toplantısını bekliyor.

Dolar endeksi son olarak, Fed'in faiz artırımlarında yavaşlayabileceği beklentileriyle dört ay üst üste düşüş göstermişti. Endeks böylelikle ulaştığı 20 yılın en yüksek seviyesi olan 114,78 seviyesinden de oldukça uzakta konumlanmıştı.

Commonwealth Bank of Australia FX stratejisti Carol Kong, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Enflasyondaki son gelişmeler, piyasa katılımcılarının yıl sonuna doğru faiz artırımı beklentileri yerine faiz indirimi beklemesine yol açtı." dedi.

Ancak Kong, iş gücü piyasasındaki gevşeme işaretlerinin sınırlı olması sebebiyle Fed'in bu hafta daha küçük bir faiz artışını şahin bir iletişimle eşleştirmesinin muhtemel olduğunu söyleyerek, "Piyasalar hızlı bir FOMC dönüşü beklentilerini yeniden değerlendirirse, ABD doları da kısa bir rallinin tadını çıkarabilir." ifadelerini kullandı.

Fed'in faiz kararını TSİ 22:00'da açıklaması beklenirken, vadeli Fed fonları fiyatları Fed'in gösterge faizinin haziran ayında %4,91 ile zirve yapacağının ardından aralık ayında %4,48'e düşeceğinin beklendiğini gösterdi.

Fed, art arda dört kez 75 baz puanlık faiz artışından sonra aralık ayında faiz oranlarını 50 baz puan artırmıştı. Fed Başkanı Powell ise o dönemlerde enflasyonun kontrol altına alınması için faiz oranlarının daha uzun süre yüksek olması gerekebileceğini söylemişti.

Saxo Markets stratejistleri ise konuyla ilgili paylaştıkları bir notunda, "Yumuşak iniş beklentileri, geçen yılın ikinci yarısında görülen artan resesyon bahislerine göre yılın başından bu yana arttı" dedi.

Salı günü açıklanan veriler ise konut fiyatlarındaki artışın kasım ayında önemli ölçüde yavaşladığını göstererek enflasyondaki düşüşe dair artan işaretlere katkıda bulundu.

OCBC FX stratejisti Christopher Wong, konuyla ilgili "ABD'de dezenflasyon eğiliminin giderek daha yerleşik hale geldiğine dair işaretler var ve bu durum Fed'in sıkılaştırma hızını daha da kalibre etmesi durumunu potansiyel olarak destekleyebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Ancak stratejistler, Powell ve ekibinin hem gelen verileri hem de önceki agresif faiz artırımlarının etkisini değerlendirmek için daha fazla zaman kazanmak amacıyla artırım döngüsünü uzatmayı hedefleyebileceklerinin göz ardı edilmemesi gerektiği konusunda da uyarıda bulundu.

Bu hafta Fed toplantısı dışında yatırımcıların odağı ise her birinin perşembe günü faiz oranlarını 50 baz puan artırması beklenen Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası'nın izleyeceği para politikası yolunda olacak.

REKLAMI KAPAT X