Dolardaki hareket, ABD'den gelecek veriler öncesinde sınırlı kaldı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolardaki hareket, ABD'den gelecek veriler öncesinde sınırlı kaldı
Doviz.com
24.01.2023 11:47

Yatırımcıların ABD'nin resesyon riskini ve Fed'in para politikasında izleyeceği yolu öğrenmeye çalışmasıyla dolardaki hareket sınırlı kaldı.

Dolar/TL, bugün saat 11:45 itibarıyla yatay hareketlerle 18,8083 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar, %0,03 artışla 1,0871 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar, %0,15 artışla 1,2392 seviyesinden işlem görüyor. 

Dolar endeksi ise %0,11 düşüşle 101,9502 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi Fed'in izlediği agresif para politikasının bir sonucu olarak 2022 yılında hızlı yükseliş sergiledikten sonra faiz artışlarında yavaşlama beklentisiyle sene sonuna doğru hızlı geri çekilmeler göstermişti. 

National Australia Bank FX stratejisti Ray Attrill, dolar endeksinde son dönemde yaşanan geri çekilmeyle ilgili olarak, "Dolar endeksi, mart sonuna kadar 100 seviyelerine gerileyebilir. Euro ise bu düşüşün desteğiyle dolar karşısında 1,10 seviyelerine çıkabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Attrill ayrıca "Bu aynı zamanda ABD'nin küresel büyümenin lideri olamayacağı yönündeki görüşümüzün bir sonucudur." dedi.

Para piyasası katılımcıları ise Fed'in haziran ayına kadar sadece iki çeyrek puanlık faiz artırımı daha yaptıktan sonra 2023 sonundan önce faiz indirimlerine başlanabileceğini fiyatlamaya başladı.

Buna karşı, Avrupa'nın ortak para birimi euro, Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin daha agresif politika sıkılaştırmasına işaret eden yorumlarıyla dolar karşısında güçlenmesini sürdürdü.

Son olarak ECB Başkanı Christine Lagarde, merkez bankasının çok yüksek seyreden enflasyonu yavaşlatmak için faiz oranlarını hızla arttırmaya devam edeceğini yinelemişti.

Commonwealth Bank of Australia stratejisti Joseph Capurso ise bir müşteri notunda, "Başkan Lagarde şahin tutumunu yineledi. Bu şahin tutumla euro 1,1033 doları test edebilme potansiyeline sahip." ifadelerini kullandı.

Ancak yatırımcılar, son dönemde yaşanan yüksek dalgalanmaların ardından perşembe günü ABD'den gelecek büyüme verilerini beklemeye başladı.

Piyasaların beklentisi, üçüncü çeyrekte %3,2 büyüyen ABD ekonomisinin dördüncü çeyrekte yıllık bazda %2,6 büyüme göstermesi yönünde.

Analistler, açıklanacak rakamın beklentilerin altında gelmesi halinde Fed’in enflasyonla mücadelesinin sonuç vermeye başladığının fiyatlanabileceğini ve Fed'den önümüzdeki dönemlerde daha az faiz artışı beklenebileceğini söylüyor. 

REKLAMI KAPAT X