Doları tedirgin yatırımcının ilgisi destekliyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Doları tedirgin yatırımcının ilgisi destekliyor
Doviz.com
20.03.2023 12:26

Küresel bankacılık krizinin yol açtğı riskten kaçış hareketinin ardından yatırımcıların tedirginliği, dolar/TL'nin 19 seviyesinin üzerinde kalmasını destekliyor.

Dolar/TL, bugün saat 12:15 itibarıyla %0,01 düşüşle 19,0137 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar%0,11 düşüşle 1,0655 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise %0,05 düşüşle 103,4700 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar/TL’de 19 seviyesinin aşılması sonrasında regülatörlerin para birimini baskılama çalışmalarına rağmen küresel bankacılık krizinin yol açtığı risk endişesiyle dolar yurt içi piyasalarında yatırımcıların odağında kalmaya devam ediyor.

Buna göre, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı bir haftada 1,130 milyar dolar artış gösterirken; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, bir önceki hafta 186 milyar 427,6 milyon dolar olan yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 10 Mart ile sona eren haftada 187 milyar 558,20 milyon dolara çıktı.

Regülatörler ise döviz talebindeki artışı kısıtlamak için bir dizi önlemle Türk Lirası’nın değer kaybını engellemeye çalışıyor. Buna göre, kurumsal müşterilerin alım limiti günlük 5 milyon dolardan 2,5 milyon dolara kadar indirildi.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen deprem felaketinin yol açtığı ekonomik kaygılar ile seçim belirsizliği de yatırımcıların Türk Lirası'na olan çekimserliğini artırarak, doları destekleyen bir diğer önemli faktör olarak yerini koruyor.

Yurt dışı piyasalarda ise dolar endeksi, devam eden bankacılık krizinin ortasında çarşamba günü açıklanacak Fed’in faiz kararı öncesinde yön arayışını sürdürüyor.

Dolar endeksi son olarak 6 büyük merkez bankasının finansal sistemin istikrarını sağlamak amacıyla acil likidite önlemleri açıklamasının ardından gece boyunca gerilemişti.

Credit Suisse'in acil kurtarılması amacıyla İsviçreli yetkililer ise bankacılık devinin rakip UBS tarafından satın alındığını açıkladı.

Ancak, özellikle UBS'in devralma işleminin bir parçası olarak yaklaşık 17 milyar dolar değerinde Credit Suisse tahvilinin silineceği göz önüne alındığında, bankacılık sektöründeki özellikle de borç piyasasındaki gerginlikler canlı kalmaya devam ediyor.

Yatırımcılar ise bu gelişmelerin ardından 22 Mart tarihinde açıklanacak Fed'in faiz kararını bekliyor.

Piyasaların genel beklentisi ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bankacılık sektöründeki çalkantılar nedeniyle faiz oranlarını sadece 25 baz puan artırması yönünde. Ancak, enflasyonun yüksek seyretmeye devam etmesi nedeniyle Fed'in piyasalara ne tür sinyaller göndereceği konusunda belirsizlikler de hakim olmaya devam ediyor.

Avrupa tarafında ise son olarak Avrupa Merkez Bankası (ECB) geçen hafta faiz oranlarını 50 baz puan artırırken; Yönetim Konseyi üyesi François Villeroy de Galhau, pazartesi günü yaptığı açıklamada kararın kurumun bölge bankalarına güven sağladığını belirtti.

İngiltere Merkez Bankası'nın ise bu hafta faiz kararını açıklaması beklenirken, BoE'nin enflasyonla mücadele de finansal kargaşa sebebiyle zorlanacağı düşünülüyor.

REKLAMI KAPAT X