Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını açıkladı

Okuma Süresi: 1 Dakika
Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını açıkladı
Doviz.com
16.03.2023 16:15

Avrupa Merkez Bankası (ECB), mart ayında faizleri 50 baz puan artırma kararı aldı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), faiz artışlarına 21 Temmuz tarihinde 50 baz puanla başladıktan sonra temmuz ayından bu yana toplam 300 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirmişti.

Bugün gerçekleşen para politikası toplantısında ise ECB, faizleri şubat ayı toplantısında olduğu gibi 50 baz puan artırdığını açıkladı.

ECB, bu son faiz artışıyla birlikte ise refinansman işlemlerine ilişkin faiz oranını yüzde 3,5 seviyesine çıkardı. ECB ayrıca mevduat faizini yüzde 3'e, marjinal fonlama faizini ise yüzde 3,75'e yükseltti.

Piyasaların genel beklentisi de faizlerin 50 baz puan artırılması yönündeydi.

ECB Başkanı Christine Lagarde ise enflasyonla mücadelede ilerleme kaydedilmesine rağmen yapılması gereken çok iş olduğunu ve faizleri 50 baz puan artırmanın çok muhtemel olacağını söylemişti.

Faiz kararının ardından paylaşılan metinde ise "Bugün alınan karar ile enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefine dönülmesini sağlama kararlılığının altı çizildi." ifadesine yer verildi.

Karar metninde ayrıca enflasyonun uzun bir süre yüksek seviyede kalacağı öngörüsü yer alırken, belirsizliğin veri odaklı bir yaklaşım gerektirdiği ifade edildi.

Metinde ECB'nin fiyat istikrarı ve finansal istikrar için adım atmaya hazır olduğu da belirtilirken, ileriye dönük faiz adımları konusunda bir ipucu paylaşılmadı.

Etiketler: ecb faiz
REKLAMI KAPAT X