Döviz kurları tarihi seviyelerde: Gözler yeni ekonomi ekibinde

Okuma Süresi: 2 Dakika
Döviz kurları tarihi seviyelerde: Gözler yeni ekonomi ekibinde
Doviz.com
01.06.2023 10:54

Türk Lirası'nda hafta başından bu yana görülen değer kaybı sonrasında döviz kurlarında yeni rekor seviyelere ulaşılırken, perşembe günü ise gözlerin yeni ekonomi ekibine çevrilmesiyle sakin bir seyir izlendi.

Buna göre, Dolar/TL bugün saat 10.45 itibarıyla 20,77 seviyesinden işlem görürken, Kapalıçarşı'da ise dünkü fiyatlamalara göre 21 seviyesinden alıcılarıyla buluştu.

Euro/TL ise 22,23 seviyesinden işlem görürken, Kapalıçarşı’da 22,35 seviyesinden alıcılarıyla buluştu.

Son dönemlerde döviz kurlarındaki hareketliliğin ardından piyasalar ise yeni kabine üyelerinin açıklanmasını bekliyor. Buna göre, piyasa dostu olarak görülen eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yönetime geri dönmesine yönelik beklentiler de artış gösteriyor.

Bağımsız Merkez Bankası vurgusu

Rabobank Kıdemli FX Stratejisti Jane Foley, seçim sonrasında yeni ekonomik yönetiminin kimlerden oluşacağının büyük önem taşıyacağını söyleyerek, daha bağımsız bir TCMB'nin TL'nin değer kazanmasını sağlayabileceğini belirtiyor.

Enflasyonu düşürebilmenin büyük ölçüde beklentileri aşağı çekebilme becerisine bağlı olduğunu söyleyen Prof Dr. Selva Demiralp ise Merkez Bankası bağımsızlığının önemli olduğunu vurgulayan bir diğer isim olarak öne çıkıyor.

Ancak bazı ekonomistler, merkez bankasının rezervlerindeki gerilemeyi gerekçe göstererek, toparlanmanın Mehmet Şimşek’in gelmesi halinde bile beklendiği kadar kolay olmayabileceğini paylaşıyor.

Buna göre, Ekonomist Dr. Atilla Çifter, konuyla ilgili sosyal medya paylaşımında, “Mart 2024’te seçim var. Ortodoks politikaların Şimşek ile bile olasılığı çok düşük. En fazla 2-3 ay vitrinde zaman kazanmaya yarayabilir. 2018 öncesinden çok farklı olarak ödemeler dengesi finansmanı sorunu var, sadece isimle çözülebilecek gibi gözükmüyor” dedi.

TL’nin oynaklık göstergeleri 15 yılın zirvesinde

Yatırımcılar, seçim sonuçlarına göre yeniden cumhurbaşkanı seçilen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi politikalarında bir değişiklik yapıp yapmayacağına odaklanırken, dolar/TL’deki oynaklık da zirveye çıktı.

Böylelikle, finansal veri sağlayıcısı Fenics’in açıkladığı verilere göre, TL’nin bir yıllık öngörülen oynaklık göstergesi son 15 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 45,46’ya ulaştı.

'KKM primine engel' iddiası döviz talebini artırıyor

Vatandaşların dövize olan talebini artıran önemli faktörlerden biri de KKM primlerine engel getirileceğine yönelik iddialar oldu. Seçimden hemen önce bazı bankalar ise KKM’ye yüzde 40’lara ulaşan opsiyon primi vermişti. Bu hamle ise dövize olan talebi önemli ölçüde azaltmıştı.

Reuters haber ajansının atıfta bulunduğu bankacılık kaynakları ise TCMB'nin üst düzey bankacılarla gerçekleştirdiği toplantıda, kur korumalı mevduat (KKM) başta olmak üzere, son dönemde uygulamaya alınan birçok düzenlemede kısıtlamaları gevşetmeye hazırlandığını öne sürdü. 

Bu beklenti ise bankacılık sektörünün darboğazdan çıkmasına yardımcı olmasının yanında vatandaşların dövize olan talebini de artırabilecek bir faktör olarak dikkat çekti.

REKLAMI KAPAT X