Reuters: TCMB, bankalara düzenlemelerde gevşeme sinyali verdi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Reuters: TCMB, bankalara düzenlemelerde gevşeme sinyali verdi
Doviz.com
31.05.2023 16:37

TCMB'nin dün üst düzey bankacılarla gerçekleştirdiği toplantıda, kur korumalı mevduat (KKM) başta olmak üzere, son dönemde uygulamaya alınan birçok düzenleme ile sektörde yaşanan sorunların gündeme geldiği bildirildi.

Buna göre, TCMB Başkan Yardımcısı Taha Çakmak ve bankaların hazineden sorumlu genel müdür yardımcıları dün akşam saatlerinde bir araya geldi.

Toplantıda genel değerlendirme yapılırken, bankacılık sektörünün talepleri de ele alındı. Katılımcılar önümüzdeki haftalarda benzer toplantıların daha üst düzeyde devam edebileceğini söyledi.

Reuters’ın görüştüğü toplam üç bankacı da “istişare ile devam edilmeli”, “seçim öncesi alınan ek kararlar yumuşatılabilir”, “son dönemde sistemden artan döviz çıkışının geri dönüşü için de hazırlık ve teşvik çalışması yapılmalı” gibi birçok örnekte taleplerine “neden olmasın, üzerinde çalışalım” yanıtı aldıklarını söyledi.

Katılımcılar, bankaların “KKM’de önden ödemeli prim” uygulamasına son verilmesi kararını TCMB’nin desteklediğini ve uygulamanın “tekrar devreye alınmamasını” da istediğini belirttiler.

Katılımcıların verdiği bilgiye göre; bankaları döviz mevduattan, KKM’nin de içinde yer aldığı TL mevduata yönlendiren uygulamaların bir bölümü için geriye dönüş de değerlendirilebilir.

TCMB bankaların belirli hesaplama ile döviz cinsi mevduattan KKM’yi de içinde barındıracak şekilde TL’ye geçme hedeflerini uzun süredir belirliyordu. TCMB buna ek olarak seçimler öncesinde yılın kalanı için ek dönüşüm hedefleri de belirledi. Buna göre aylık yüzde 3 yüzde 5 arasında değişen dönüşüm hedefleri yüzde 10’a çıkarılmıştı.

Tıklayın: TCMB’den bankalara gerçek kişi dövizi için yeni dönüşüm hedefi

“Daha önceki toplantılardan farklı havada gerçekleşti”

Reuters’a bilgi veren bir toplantı katılımcısı, “İçerik olarak daha önceki toplantılardan farklı havada gerçekleşti. TCMB genel değerlendirmeler yaptı, bankaları dinledi. Düne kadar genellikle taleplerin kabul görmediği, aksine istişare olmadan cezalandırma içeren yeni uygulamaların başladığı bir yapı vardı. Dün ise KKM’de mevduatın para birimi dağılımında seçim öncesi getirilen ek yükümlülüklere ilişkin sektör endişelerini ve en azından ek oranlardan vazgeçilmesi isteğine ‘neden olmasın’ yanıtını aldık” diye konuştu.

TCMB ise toplantının içeriğine ilişkin bir yorumda bulunmazken, Reuters'ın haberinde atıfta bulunduğu üst düzey bir bankacı, “Düzenlemeler devam edebilir ancak istişare ile yapılacağı netleşti” ifadelerini kullandı.

Tıklayın: “Daha bağımsız bir TCMB, TL'ye değer kazandırabilir”

REKLAMI KAPAT X