TCMB’den bankalara gerçek kişi dövizi için yeni dönüşüm hedefi

Okuma Süresi: 2 Dakika
TCMB’den bankalara gerçek kişi dövizi için yeni dönüşüm hedefi
Doviz.com
17.05.2023 08:28

Merkez Bankası, gerçek kişi hesaplarında 26 Mayıs-28 Temmuz 2023 tarihleri arasında yüzde 10 oranında TL dönüşümünü sağlayamayan bankalara, eksik kalan kısım için 6 ay süreyle menkul kıymet tesis edeceğini; 28 Temmuz sonrasında ise dövizden TL’ye ek dönüşüm oranı eşiğini yüzde 30’a yükselteceğini duyurdu. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Menkul Kıymet Tesis Hakkında Tebliğ’de değişikliğe gitti. 17 Mayıs 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan değişikliğe göre gerçek kişi ek dönüşüm oranına uygulama eklendi.

Buna göre TCMB, 26 Mayıs-28 Temmuz tarihleri arasında gerçek kişi döviz hesabından TL’ye yüzde 10’luk dönüşüm hedefini yakalayamayan bankalara eksik kalan kısım kadar menkul kıymet tesisi yükümlülüğü getirdi.

Eklenen geçici 11’inci maddede “28/7/2023 (dâhil) hesaplama tarihine kadar uygulanmak üzere, mevduat ve katılım bankalarının tabi oldukları muhasebe standartları ve kayıt düzeni esas alınarak Merkez Bankasınca belirlenen usul ve esaslara göre bankalarca hesaplanacak gerçek kişi yabancı para mevduat/katılım fonundan Türk lirası mevduat/katılma hesabına ek dönüşüm oranına göre 26/5/2023 hesaplama tarihinden itibaren ilgili hesaplama döneminde yüzde 10’un altında ek dönüşüm yapılması halinde eksik kalan tutar kadar menkul kıymet bloke olarak tesis edilir” ifadeleri kullanıldı.

Bu oran nisan ayında yapılan düzenlemede yüzde 5 olarak tanımlanmıştı. Bu dönemde düzenleme hem gerçek hem de tüzel kişileri kapsarken, yeni düzenlemede sadece gerçek kişiler için hedefler güncellendi. Tüzeller için ise eski oranlar yürürlükte kalmaya devam edecek.

Temmuz sonrası hedef yüzde 30

Yeni düzenleme ile, sadece ilk dilim değil, 28 Temmuz sonrası için de kademeli TL’ye geçiş düzenlemesi de yapıldı. Buna göre, 28 Temmuz tarihi sonrasında gerçek kişiler için dövizden TL dönüşüm oranında yüzde 30’u yakalayamayan bankalar için yüzde 10 ek menkul kıymet tesisi yapılacak.

Eklenen geçici maddede söz konusu değişiklik için, “28/7/2023 hesaplama tarihinden itibaren yüzde 30’un altında kalan bankalar için ek dönüşüm oranının paydasında yer alan mevduat/katılım fonu tutarının yüzde 10’u oranında ilave menkul kıymet söz konusu hedefe ulaşılıncaya kadar bloke olarak tesis edilir” ifadeleri kullanıldı.

Menkul kıymet blokesi ise 28 Temmuz’a kadar tutmayan yüzde 10 hedefinin eksik kalan kısmı için 6 ay süreyle uygulanacak. 28 Temmuz sonrasında ise yüzde 30 hedefi tutmayan bankalar için uygulanacak yüzde 10 ek menkul kıymet tesisi, yüzde 30 hedefi tutturulana kadar bloke olacak.

Kaynak: Resmi Gazete

Tıklayın: Merkez Bankası'ndan nakit avans ve kuyum harcamalarına yönelik yeni karar

REKLAMI KAPAT X