Döviz kurlarında haftanın ilk rakamları

Okuma Süresi: 2 Dakika
Döviz kurlarında haftanın ilk rakamları
Doviz.com
31.07.2023 09:27

TCMB'de başkan yardımcılarının finans piyasaları tarafından kabul görmüş isimler ile değiştirilmesinin ardından döviz kurları yeni haftaya yatay bir seyir ile başladı.

Buna göre geçtiğimiz hafta, Merkez Bankası'nın üç başkan yardımcısı, Emrah Şener, Taha Çakmak ve Mustafa Duman görevden alınırken yerlerine Cevdet Akçay, Fatih Karahan ile Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hatice Karahan atandı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası başkan yardımcıları görevden alındı! Son yıllarda değişimlerle gündemden düşmeyen ve 5 yılda 5 başkan değişen Merkez Bankası'nda bu defa başkan yardımcıları görevden alındı. Geçtiğimiz gün istifa ettiği iddia edilen Emrah Şener'in yanı sıra Taha Çakmak ve Mustafa Duman'ın görevine son verildi. Söz konusu isimlerin yerine ise Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hatice Karahan atandı.

Bu atamalar finans piyasalarında kredilibite artırıcı adımlar olarak nitelenirken, bu hamle sonrası döviz kurlarında ise yatay bir seyir izlendi.

Buna göre, serbest piyasada 26,94 liradan alınan dolar 26,95 liradan satılıyor. 29,66 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 29,68 lira olarak belirlendi.

Cuma günü doların satış fiyatı 26,87 lira, euronun satış fiyatı ise 29,37 lira olmuştu.

Kapalıçarşı'da ise cumartesi günkü fiyatlamalara göre dolar 26,92, euro ise 29,40 olmuştu.

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan ise geçtiğimiz hafta yaptığı sunumda enflasyonun gelecek yılın ikinci çeyreğinde %60'a yakın seviyede zirve yaptıktan sonra kalıcı olarak düşüşe geçecek bir politika seti oluşturduklarını ve bu dönemin bir geçiş süreci olması gerektiğini söylemişti.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası, yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladı Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladı.

Yüksek enflasyon da kısa vadede vatandaşların alım gücünü korumak için dövize yönelmesindeki temel faktör olarak döviz talebini desteklemekteydi.

Ancak, TCMB’nin hamleleri de döviz talebini azaltıcı ve KKM yerine TL mevduatı teşvik edici yönde atılmaya devam etti.

Buna göre bireyler için son olarak vadeli TL mevduata geçişi teşvik amacıyla KKM hesaplarına yüzde 15 zorunlu karşılık uygulanacağı bildirilmiş, bu hamle ise bankaların KKM’ye olan ilgiyi azaltmak için TL mevduatı teşvik edebileceği şeklinde yorumlanmıştı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'ndan miktarsal sıkılaştırma için ilk adım TCMB'nin faiz kararının ardından seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımları başladı. Buna göre vadeli TL mevduata geçişi teşvik amacıyla KKM hesaplarına yüzde 15 zorunlu karşılık uygulanacağı bildirildi.
REKLAMI KAPAT X