Enflasyon rakamları sonrası döviz kurlarında son durum

Okuma Süresi: 2 Dakika
Enflasyon rakamları sonrası döviz kurlarında son durum
Doviz.com
04.09.2023 11:50

TÜİK, piyasaların merakla beklediği ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Peki enflasyon rakamları sonrası para piyasalarında nasıl bir seyir izlendi? İşte dolar, euro ve sterlin kurlarında son durum..

TCMB’nin beklentilerin 3 katı oranında artırdığı faiz kararı sonrası önce sert bir düşüş yaşayan ardından da tekrar yukarı yönlü ivme yakalayan döviz kurları, enflasyon kararının ardından ılımlı yükselişini sürdürdü.

Buna göre, dolar kuru 26,77 TL'den, euro kuru 28,92 TL'den, sterlin ise 33,84 seviyesinden işlem görüyor.

Geçtiğimiz haftayı dolar kuru 26,69 TL’den, euro kuru 28,80 TL’den, sterlin ise 33,64 seviyesinden tamamlamıştı.

TÜİK enflasyon rakamlarını açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %58,94, aylık %9,09 oldu.

AA Finans'ın anketine katılan ekonomistlerin aylık beklentisi 7,32, yıllık beklentisi ise yüzde 56,37 olmuştu. Böylece enflasyon beklentileri aşarak yılın en yüksek seviyesine ulaşmış oldu.

Kara: TÜİK’in enflasyon ölçümünde bir yapısal değişim seziyorum

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Hakan Kara ise, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerini, "Tam ispatlayamam ama son aylarda TÜİK’in enflasyon ölçümünde bir yapısal değişim seziyorum" sözleriyle değerlendirdi.

Buna göre verileri, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda değerlendiren Prof. Dr. Kara, "2022 Mart ayından bu yana ciddi farklılaşan İTO-TÜİK aylık enflasyon farkı seçimden sonraki üç ayda tekrar sıfıra yaklaştı" dedi.

Öte yandan Kara, bir başka sosyal medya paylaşımında “Bazı konularda şampiyonluk keyif vermiyor” ifadelerini kullanarak bir grafik paylaştı.

Kaynak: Hakan Kara - X

Şimşek: Enflasyonu kontrol altına almak için ne gerekiyorsa yapacağız

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise enflasyonla mücadelenin biraz zaman alacağını belirterek, "Enflasyonu kontrol altına almak ve daha sonra düşürmek için ne gerekiyorsa (parasal sıkılaşma, kredi politikası ve gelirler politikaları) yapacağız. Sonuçta sabretmemize değecek" ifadelerini kullandı.

Enflasyon verisinin ardından piyasaların yakından takip edeceği gelişme ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, Goldman Sachs yatırımcılarıyla New York'ta bir araya gelmesi olacak.

Yatırımcılara gönderilen ve Bloomberg HT’nin ulaştığı davetiyeye göre Şimşek, 19 Eylül'de uluslararası ilk yatırımcı toplantısını gerçekleştirmiş olacak.

İLGİLİ HABER Bakan Şimşek, New York'ta yatırımcılarla görüşecek Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Goldman Sachs yatırımcılarıyla New York'ta bir araya gelecek.

OVP'nin bu hafta açıklanması bekleniyor

Piyasaların bir diğer odak noktası ise OVP olacak. Buna göre Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), son olarak geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplanmış ve yılın üçüncü EKK toplantısı sonrası yapısal reform vurgusu dikkat çekmişti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında hazırlıkları sürdürülen OVP’nin Kabine’de görüşülmesinden sonra bu hafta kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

İLGİLİ HABER Bakan Bolat: OVP, ekonominin yeni çıpası olacak Ticaret Bakanı Ömer Bolat, eylül ayının ilk yarısı içerisinde açıklaması planlanan OVP'nin ekonominin yeni çıpası olacağını belirtirken, yakın dönemde de 5 adet serbest ticaret bölgesini hizmete alacaklarını açıkladı.
REKLAMI KAPAT X