Euro 38 TL sınırında: ​​​​​​​Yeni güvenli liman euro mu?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Euro 38 TL sınırında: ​​​​​​​Yeni güvenli liman euro mu?
Doviz.com
22.08.2024 10:43

Küresel piyasalarda doların son zamanlarda değer kaybetmesi ve yendeki dalgalanmalar sonrasında euro getirilerde pozitif ayrışmaya başladı. Buna göre Jackson Hole öncesinde euro, dolar karşısında son bir yılın en yüksek seviyesini test etti.

Fed Başkanı Jerome Powell’ın cuma günü Jackson Hole Sempozyumu’nda yapacağı konuşmada faiz indirimi argümanını destekleyeceği beklentisi euroyu dolar karşısında bir yılın en yüksek seviyesine taşıdı.

Buna göre euro/dolar paritesi çarşamba günü 1,1174’e kadar yükselerek Temmuz 2023’ten bu yana en güçlü seviyeye ulaştı.

Fed’in en son politika toplantı tutanaklarının birçok yetkilinin faiz oranlarının düşürülmesini uygun gördüğünü göstermesinin ardından dolar genel olarak zayıflarken, İngiliz sterlini de dolara karşı Temmuz 2023’ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Euro ve sterlindeki yükseliş, Fed’in önümüzdeki aylarda Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) daha fazla faiz indireceğine yönelik beklentilerin arttığı bir dönemde gerçekleşti.

Nomura International Döviz Stratejisti Yusuke Miyairi ise konuyla ilgili paylaşımında, “Dolardaki zayıflık euroyu yukarı itiyor. Ancak Euro Bölgesi’ndeki temeller, özellikle de bölgenin büyümesi, bu yükselişi desteklemiyor” dedi.

Temmuz ayı Euro Bölgesi imalat PMI verisinin beklenenden daha yumuşak gelebileceğini belirten Miyairi, bu verinin euro için “önemli bir test” olacağını söyledi.

Societe Generale SA Kur Başstratejisti Kit Juckes ise euronun eylül başındaki bir sonraki ABD istihdam raporuna kadar 1,10-1,12 dolar aralığında kalabileceğini öngördü.

Kapalıçarşı’da euro piyasanın altında satılıyor

Bu beklentilerin ortasında euro/TL ise 38 sınırına ulaştı. Euro/TL saat 10.19 itibarıyla yüzde 0,50 artışla 37,98 liradan işlem görürken, dolar/TL ise yüzde 0,29 artışla 33,94 liradan fiyatlanıyor.

Öte yandan döviz kurlarındaki artışın ortasında Kapalıçarşı'da euro piyasanın altında satılırken, dolar bankalararası fiyatın üzerinden işlem görüyor.

Buna göre Kapalıçarşı’da dünkü fiyatlamalara göre euro 37,70 liradan, dolar ise 34,11 liradan fiyatlanıyor.

TCMB: Enflasyondaki düşüş TL mevduatı canlandırabilir

Son dönemde yabancı kurumlardan gelen yorumlarda da bireylerin artan döviz talebine dikkat çekiliyordu.

Goldman Sachs ekonomistleri Clemens Grafe ve Başak Edizgil, dolarizasyonun başlamasının “bozulan beklentilerin göstergesi” olduğunu söylemiş, Barclays Ekonomisti Ercan Ergüzel ise bunun “önemli bir trend değişikliği” olabileceği uyarısında bulunmuştu.

İLGİLİ HABER Yabancı bankalar Türkiye'de artan döviz iştahını radarına aldı Yabancı bankalar, yurt içi yerleşiklerin dövize yönelmesi sonrasında artan döviz iştahını radarına aldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) blog sayfası Merkezin Güncesi'nde yer alan "Mevduat Tercihleri ve Kur Korumalı Mevduat Gelişmeleri" başlıklı analizde ise son dönemde döviz mevduatlarındaki artışın arkasındaki nedenlerden birinin yaz aylarında cari fazla verilmesi olabileceği aktarıldı.

Öte yandan son 2 ayda Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) 14 milyar dolarlık çözülmeye karşın yabancı para mevduatın sadece 3,3 milyar dolar arttığı bildirildi.

Yabancı para mevduattan lira mevduata hızlı bir geçişin ardından KKM'den çıkışın hızlanmasıyla birlikte yabancı para mevduat bakiyesinin dengelendiğini belirtilen analizde, ilerleyen dönemde enflasyonda yaşanacak olan düşüşün lira mevduat payındaki artışı destekleyeceği ifade edildi.

Kaynak: Merkezin Güncesi

İLGİLİ HABER Japon yatırımcılar Türk lirasına geri dönüyor Japon bireysel yatırımcılar yeniden Japon yeni karşısında Meksika pezosu ve Türk lirası pozisyonlar açmaya başladı.
REKLAMI KAPAT X