Yabancı bankalar Türkiye'de artan döviz iştahını radarına aldı

Okuma Süresi: 1 Dakika
Yabancı bankalar Türkiye'de artan döviz iştahını radarına aldı
Doviz.com
21.08.2024 16:08

Yabancı bankalar, yurt içi yerleşiklerin dövize yönelmesi sonrasında artan döviz iştahını radarına aldı.

Türk lirası bu yıl döviz kurları karşında değer kaybetse de aylık kayıpların enflasyon oranının altında kalması nedeniyle reel anlamda değer kazandı.

Mart ayından bu yana yerel para birimi varlıklarına ve yetkililerin Türk lirasını nispeten istikrarlı tutma becerisine olan güven arttıkça ise döviz mevduatları yaklaşık 24 milyar dolar düşüş gösterdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son verilerine göre ise döviz mevduatlarında yeniden yukarı yönlü ivmelenme başladı.

İLGİLİ HABER Yurt içi yerleşikler yeniden dövize yöneldi Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı bir haftada 2 milyar 451 milyon dolar artış gösterdi.

Bazı uluslararası kurumlar da son dönemde Türkiye'de dövize artan yerel ilgiyi mercek altına aldı.

Bloomberg'in haberine göre Goldman Sachs ekonomistleri Clemens Grafe ve Başak Edizgil, dolarizasyonun başlamasının “bozulan beklentilerin göstergesi” olduğunu söyledi.

İlk faiz indiriminin eylül ayında gerçekleşmesini bekleyen Goldman Sachs analistleri, dövize yönelimin ivme kazanması ve enflasyonist baskılardaki artışın, faiz indirim döngüsünde gecikmeye yol açabileceğini de bildirdi.

Öte yandan Barclays Ekonomisti Ercan Ergüzel de bunun “önemli bir trend değişikliği” olabileceğini söyledi.

Morgan Stanley Ekonomisti Hande Küçük ise TCMB'nin son faiz kararı ile yayımladığı açıklamanın yılın kalanında politika faizinin sabit kalacağı tahminini desteklediği değerlendirmesini yaptı.

İLGİLİ HABER Euro/TL, HSBC’nin yıl sonu hedefini yakaladı Euro/dolar paritesinin 7,5 ayın zirvesine yakın bir seyir izlemesi sonrasında euro/TL kuru HSBC’nin yıl sonu hedefini yakaladı.
REKLAMI KAPAT X