Euro/TL, HSBC’nin yıl sonu hedefini yakaladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euro/TL, HSBC’nin yıl sonu hedefini yakaladı
Doviz.com
21.08.2024 09:50

Euro/dolar paritesinin 7,5 ayın zirvesine yakın bir seyir izlemesi sonrasında euro/TL kuru HSBC’nin yıl sonu hedefini yakaladı.

Piyasalar, Fed'in bugün saat 21.00’de açıklayacağı son toplantı tutanaklarını ve yarın başlayarak cumartesi gününe kadar sürecek Jackson Hole sempozyumunu beklerken doların küresel çaptaki zayıf performansı sürüyor. Buna göre dolar endeksi son yedi buçuk ayın en düşük seviyesine yakın bir seyir izliyor.

ING Küresel Piyasalar Başkanı Chris Turner ise doların küresel çapta değer kaybetmesine ilişkin, “(Doların düşüşü) Fed, faizleri düşürmeye hazırlanırken düzenli bir ayarlama döngüsünün parçası gibi görünüyor” dedi.

Dolar endeksi dün 101,22 seviyesine kadar geriledikten sonra bugün 101,37 seviyesinden fiyatlanırken euro/dolar paritesi ise yedi buçuk ayın en yüksek seviyesi olan 1,1140 puana yükseldikten sonra 1,1119 seviyesinden işlem görüyor.

Paritede yaşanan yükselişin ardından euro/TL ise bugün erken saatlerde 37,83 seviyesini gördükten sonra saat 09.30 itibarıyla 37,75 liradan fiyatlanıyor.

HSBC analistleri de son olarak küresel kurlar için adil değer hesapladığı raporunda Türk lirasına da yer vermiş ve 2024 yılı sonunda dolar/TL’nin 36 TL, euro/TL’nin 37,8 TL olacağını öngörmüştü.

Paritede yaşanan yükseliş sonrasında böylelikle HSBC’nin yıl sonu euro kuru hedefi yılın sekizinci ayında yakalanmış oldu.

Carry işlemlerinde yeni gözde dolar

Doların küresel çapta mart ayından bu yana en düşük seviyelerinde işlem görmesi sonrasında Citigroup’a göre hedge fonları gelişmekte olan piyasalarda aldıkları pozisyonlar için yen yerine ABD doları cinsinden borçlanmaya başladı.

Citigroup’tan Kristjan Kasikov’a göre hedge fonları doları 5 Ağustos’tan bu yana Brezilya reali ve Türk lirası da dahil olmak üzere gelişmekte olan piyasa para birimlerini satın almak için kullanıyor. Bu alımlar ise yatırımcıların dolar endeksinin değer kazancını sınırlı gördüğüne işaret ediyor.

Küresel çapta dolardaki zayıf görünümün ortasında yurt içinde dolar/TL kuru ise ılımlı yükselişini sürdürerek 34 liranın hemen altında 33,91 liradan işlem görüyor.

İLGİLİ HABER ING yorumladı: ABD seçimleri euro ve doları nasıl etkiler? ING analistleri yaklaşan ABD başkanlık seçimlerinin dolar ve euro üzerindeki olası etkisini değerlendirdi.
REKLAMI KAPAT X