Euro, Almanya ÜFE verisinin ardından yükselişe geçti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euro, Almanya ÜFE verisinin ardından yükselişe geçti
Doviz.com
20.12.2022 14:00

Euro/TL, Almanya ÜFE verisi öncesinde 19,73 seviyelerine kadar geriledikten sonra ÜFE verisinin açıklanmasıyla tekrar yükselişe geçti. 

Euro/dolar, saat 14:00 itibarıyla %0,31 artışla 1,0636 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/TL, %0,30 artışla 19,8414 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, %0,66 düşüşle 104,0186 seviyesinden işlem görüyor.

Euro Bölgesi’nden gelen son Almanya ÜFE verisinin ardından euro yükselişini sürdürdü.

Buna göre, Almanya’da üretici enflasyonu 9 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşirken, bir önceki aya kıyasla yüzde 3,9 gerileyen enflasyon verisi yıllık bazda yüzde 28,2 artış gösterdi.

Üretici enflasyonunda meydana gelen geri çekilme enflasyonda zirvenin görüldüğüne dair umutları da artırarak yatırımcıların risk iştahını artırdı.

Ayrıca, Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyesi ve Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau’dan gelen mesajlarda piyasalar da risk iştahının artmasına yol açtı.

Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau salı günü verdiği bir demeçte, Fransa ve Euro Bölgesi'nde ekonomik görünüme ilişkin belirsizliklerin azaldığını söyleyerek, Fransa'nın resesyona girmesini beklemediğini belirtti.

Galhau ayrıca, "Ancak bu konuda net konuşamayız çünkü hala belirsizlikler mevcut. Ufak bir yavaşlama olabilir ancak Avrupa ve Fransa'da sert iniş olmayacağını kesin olarak söyleyebilirim. Ekonomilerimizde büyük bir felaket olmayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Cumartesi günü Fransa Merkez Bankası ise, Fransız ekonomisinin önümüzdeki yıl keskin bir şekilde yavaşlayacağını, ancak 2024'ten itibaren kaybedilen zeminin bir kısmını geri kazanacağını tahmin etmişti. Fransa Merkez Bankası ayrıca, uzun vadeli ekonomik görünümüne ilişkin yaptığı güncellemede, Euro Bölgesi’nin ikinci büyük ekonomisinin bu yıl %2,6'lık büyümeden sonra 2023 yılında sadece %0,3 yavaşlamasını beklediğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Luis de Guindos ise, pazartesi günü yaptığı açıklamada, enflasyonu düşürmek için Euro Bölgesi faiz oranlarını yükseltmeye devam edeceklerini ve %2 olan orta vadeli enflasyon hedefini revize etmeyi düşünmediklerini söylemişti.

Slovakya Merkez Bankası Başkanı ve ECB Yönetim Konseyi üyesi olan Kazimir ise Avrupa Merkez Bankası'nın sıkı politika duruşunu sürdürmesini gerektiğini ve kısıtlayıcı faiz oranlarına bir süre daha ihtiyaç duyulacağını söylemişti.

Etiketler: euro euro/TL euro/dolar
REKLAMI KAPAT X