Euro/dolar beş ayın zirvesine yakın seyrediyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euro/dolar beş ayın zirvesine yakın seyrediyor
Doviz.com
06.12.2022 13:18

Euro/dolar, ECB yetkililerinin daha yüksek faiz oranlarına gidilebileceğini belirtmesinin ardından beş ayın zirvesine yakın seyretmeteye devam ediyor.

Euro/dolar, saat 13:15 itibarıyla %0,14 artışla 1,0499 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/TL19,7638 seviyesine ulaştıktan sonra bugün 19,5725 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, %0,15 düşüşle 105,2045 seviyesinden işlem görüyor.

Avrupa Merkez Bankası üyesi Gabriel Makhlouf, ECB'nin artan tüketici enflasyonunu frenlemek için bu ay borçlanma maliyetlerini en az 50 baz puan artırması gerektiğini söyledi. 

Şahin tutumun sürdürülmesi gerektiğini belirten Makhlouf'un açıklamaları euro/dolar paritesindeki yükselişi destekledi. Ancak, paritede 1,06 seviyesine yaklaşılmasıyla kar realizasyonu gerçekleşerek yükseliş durdu.

ABD'de PMI verilerinin açıklanmasının ardından ise parite değer kaybetmeye başladı.

Wall Street Journal'dan Nick Timiraos'un bir makalesi ise, ABD’den geçen hafta gelen yüksek ücret artışlarına atıfta bulunarak, ücret artışlarının faizleri beklenenden daha yüksek seviyelere çıkarabileceğini vurguladı.

Timiraos ayrıca 13 Aralık'ta açıklanacak olan ABD TÜFE verisinin kilit önemde olduğunu ve rakamların beklenenden yüksek gelmesi halinde bir sonraki toplantıda 50 baz puanlık bir artışa daha gidilebileceğini belirtti.

Piyasalar ise, kasım ayında %5'ten fazla yükselerek 2010'dan bu yana en iyi aylık kapanışına imza atan euro/dolar paritesinin yükselişini sürdürüp sürdüremeyeceğine odaklandı.

Bazı analistler, bu yükselişin ardından bir düzeltme hareketinin yaklaşmış olabileceğini belirtti.

MUFG analisti Derek Halpenny, 2023'ün başlarında euro/dolar paritesinin tekrar 1 seviyesine inmesini beklediğini belirterek, "Ekim ve özellikle kasım ayında yaşanan güçlü ralli, düzeltme hareketinin normalden daha erken başlayabileceğine de işaret ediyor." dedi.

Halpenny ayrıca, ABD dolarında satışın devam etmesi için gerekli ortamın henüz tam olarak mevcut olmadığını söyledi.

ING ise, Euro Bölgesi’nde artan enerji fiyatlarıyla ilgili sorunların yeniden ön plana çıkabileceğini ve bunun da parite üzerinde baskı yaratabileceğini belirtti.

ING ayrıca, euro/dolar paritesinin Euro Bölgesi'nin ticaret hadlerine olan yüksek duyarlılığına dikkat çekerek, “Enerji emtiaları için yukarı yönlü riskler, euro için aşağı yönlü risklere eşittir.” dedi.

Finans şirketi Société Générale ise, 2023 yılında euro hakkında iyimser olduklarını ve piyasa eğiliminin euroya yardımcı olabileceğini söyledi. 

Etiketler: euro/dolar ecb faiz
REKLAMI KAPAT X