Euro, dolar karşısındaki kayıplarını genişletti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euro, dolar karşısındaki kayıplarını genişletti
Doviz.com
23.06.2023 12:35

Yurt içi piyasada Merkez Bankası’nın faiz kararına sert tepki veren döviz kurları tarihindeki en yüksek seviyelere ulaşırken; küresel çapta ise euronun dolar karşısında sert gerilediği görüldü.

Dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, piyasaların odağını çevirdiği faiz kararını açıkladı. Buna göre Para Politikası Kurulu, politika faiz oranını yüzde 20’lik artış beklentisine karşın yüzde 15’e yükseltti. Beklentilerin altında kalan 650 baz puanlık faiz artışı, 27 ay sonra TCMB’nin ilk faiz artışı olarak kayıtlara geçti.

Bu gelişmenin ardından ise Türk Lirası’nda keskin değer kayıpları yaşandı. Buna göre döviz kurları faiz kararı açıklandıktan sonra yüzde 5’ten fazla yükselirken, yukarı yönlü ivmelenmesini dün gece Asya seansında da sürdürdü. Bunun ardından ise dolar, euro ve sterlin haftanın son işlem gününe Türk Lirası karşısında tüm zamanların en yüksek seviyesinden başladı.

Böylelikle haftanın son gününde bankalararası kurda dolar/TL 25,46, euro/TL 27,88 ve sterlin/TL 32,42 seviyesine kadar çıktı.

Para birimlerinin küresel seyri incelendiğinde ise euronun dolar karşısında mart ortasından bu yana en büyük düşüşünü yaşaması dikkat çekti.

Buna göre haftanın son işlem gününde Almanya ve Fransa'da PMI verileri beklentilerin çok altında kalırken, uzmanlar bu verilerin euronun zayıflamasındaki temel katalizör olduğunu söyledi.

PMI verilerinin ardından böylelikle Avrupa ekonomisine yönelik endişeler de yeniden artış göstermiş oldu.

Açıklanan verilere göre, Fransa'da imalat PMI beklentilere paralel olurken, hizmetler PMI 52,0 olan beklentinin çok altında 48,0 ve bileşik PMI 51,0 olan beklentilerin gerisinde 47,3 seviyesinde gerçekleşti.

Almanya'da ise imalat PMI 43,6 olan beklentinin altında kalarak 41,0 olarak gerçekleşti. Hizmet ve bileşik PMI da 56,0 ve 53,5 olan beklentilerin altına inerek 54,1 ve 50,8 oldu.

PMI verilerinin Avrupa ekonomisi için yarattığı endişe ve faiz artırımlarının yavaşlayabileceği değerlendirmeleri Almanya, İtalya ve Fransa devlet tahvili getirilerini de 6-9 baz puan düşürdü.

Bu gelişmenin ardından euro/dolar paritesi ise düne göre yüzde 0,96 kayıpla 1,0852 seviyesine kadar geriledi.

İLGİLİ HABER Sterlin 30 liraya ulaştı: Uzmanlar 'euro mu sterlin mi?' sorusunu yanıtladı Sterlin kuru son günlerde değer kaybı hızlanan Türk lirasının da desteğiyle 30 lira sınırına kadar yükseldi. Peki uzmanlar İngiltere’nin para birimi sterline yönelik ne söyledi?
REKLAMI KAPAT X