Euro için siyasi riskler artıyor: Avrupa'da aşırı sağın zaferi euroyu nasıl etkileyecek?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euro için siyasi riskler artıyor: Avrupa'da aşırı sağın zaferi euroyu nasıl etkileyecek?
Doviz.com
10.06.2024 11:58

Avrupa Parlamentosu seçimleri aşırı sağın yükselişiyle dünya genelinde büyük ses getirirken, seçimler sonrasında analistler siyasi risklere işaret ederek euronun pozitif görünümünün darbe alabileceğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu seçimlerine aşırı sağ damga vurdu. Buna göre Fransa'da AP seçimlerinde aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (RN) yüzde 31,50'lik oranla ve açık ara farkla ilk sırayı alırken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans yüzde 15,2'lik oranla ikinci oldu. Partisinin açık farkla yenilgiye uğramasının ardından açıklamalarda bulunan Macron, sonuçların "Avrupa'yı savunan partiler için iyi olmadığını" kabul etti ve 30 Haziran - 7 Temmuz tarihlerinde erken seçime gidileceğini duyurdu.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise AP seçimlerinin sonuçlarına göre merkezdeki gruplara daha büyük sorumluluk düştüğünü söyledi. Mensubu olduğu grubun birinci gelmesiyle seçim sonuçlarının güçlü bir Avrupa isteyenlerin çoğunlukta olduğu mesajını verdiğini vurgulayan Von der Leyen, "Yani merkez yerinde duruyor ama sağdaki ve soldaki aşırıların da destek aldığı bir gerçek. Bu nedenle sonuç, merkezdeki taraflara büyük sorumluluklar yüklüyor" dedi.

"Euronun pozitif görünümü darbe aldı"

Öte yandan, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağın zaferi euronun geleceği ile ilgili soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

Seçim sonuçlarının ardından euro dolar karşısında Asya işlemlerinde yüzde 0,5’e kadar gerilerken Euro/Dolar 1,0748 seviyesine kadar indi.

Seçimleri değerlendiren Credit Agricole G-10 Kur Stratejisti Valentin Marinov, “Bu sonuçlar son haftalardaki euronun pozitif görünüme bir darbe olarak görülebilir. Tahvil getiri farklarının açılması da euro için negatif olacak” değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan, seçim sonuçları sonrası vadeli piyasada Fransız tahvilleri Alman benzerleri karşısında değer kaybederek getiri farkının açılmasına yol açtı.

"Siyasi riskler yeniden artıyor"

Singapur merkezli RBC Capital Markets Stratejisti Alvin Tan ise üçüncü çeyrekte euro/doların 1,05’e düşebileceğini tahmin ederek, “Euro için siyasi riskler yeniden artıyor” ifadelerini kullandı.

Morgan Stanley ise sadece siyasi risk değil, ECB’nin faiz patikası hakkında net konuşamamasının da euro için bir risk oluşturduğunu belirtti.

Aralarında Matthew Hornbach’ın da olduğu stratejistler ayrıca ECB’nin net olmayan patikası sebebiyle euronun ABD verileri ve Fed kararlarına daha bağımlı olacağını da söyledi.

İLGİLİ HABER Avrupa Merkez Bankası 5 yıl aranın ardından ilk kez faiz indirdi Avrupa Merkez Bankası (ECB), haziran ayı olağan para politikası toplantısının ardından "Euro Bölgesi’nde enflasyonun zayıf ekonomik büyümeden daha az sorun teşkil etmeye başlaması" nedeniyle yaklaşık 5 yıl aranın ardından ilk kez faiz indirdi.
İLGİLİ ANALİZ Beş yılın ardından gelen faiz indirimi euroyu nasıl etkileyecek? Avrupa Merkez Bankası beş yılın ardından ilk kez dün faiz indirme kararı almıştı. Peki, ECB’nin bu kararı sonrası euro/TL’de beklenti ne yönde?
REKLAMI KAPAT X