Avrupa Merkez Bankası 5 yıl aranın ardından ilk kez faiz indirdi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Avrupa Merkez Bankası 5 yıl aranın ardından ilk kez faiz indirdi
Doviz.com
06.06.2024 15:15

Avrupa Merkez Bankası (ECB), haziran ayı olağan para politikası toplantısının ardından "Euro Bölgesi’nde enflasyonun zayıf ekonomik büyümeden daha az sorun teşkil etmeye başlaması" nedeniyle yaklaşık 5 yıl aranın ardından ilk kez faiz indirdi.

ECB, haziran ayı toplantısının ardından faiz kararını açıkladı. Buna göre banka üç temel faiz oranını 25 baz puan indirdiğini duyurdu.

Böylelikle refinansman işlemlerine ilişkin faiz oranı yüzde 4,25’e, mevduat faizi oranı yüzde 3,75'e, marjinal fonlama faizi oranı ise yüzde 4,50'ye geriledi.

Bu toplantıya ilişkin piyasaların genel beklentisi de ECB’nin üç temel politika faizini 25 baz puan indirmesi yönündeydi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) son olarak mevduat faizlerini 12 Eylül 2019 tarihinde 10 baz puan indirmişti. Bu dönemde negatif bölgede bulunan faizler 2022 yılının temmuz ayında sıfır seviyesine çıkartılmış ve daha sonra mevduat faizleri yüzde 4 seviyesine ulaşmıştı.

Geçtiğimiz yılın ekim ayında da faizleri sürpriz bir şekilde 25 baz puan artıran banka, bu tarihten sonra ise faiz artışlarını pas geçmişti. Son beş toplantıda üst üste faizleri sabit bırakan banka, bu son kararıyla birlikte son beş yılın ilk faiz indirimini gerçekleştirmiş oldu.

Öte yandan bu indirim refinansman faizi ile marjinal fonlama faizi için de Mart 2016'dan bu yana gerçekleşen ilk indirim olarak kayıtlara geçti.

Ancak, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, mart ayında yaptığı bir konuşmada, bankanın haziran ayındaki olası ilk hamlesinden sonra borçlanma maliyetlerinde daha fazla indirim sözü veremeyeceğini söylemişti.

Frankfurt’ta düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada Lagarde, “Kararlarımız verilere bağlı ve toplantıdan toplantıya değişecek, yeni bilgiler geldikçe bunlara yanıt vereceğiz. Bu, ilk faiz indiriminden sonra bile belirli bir faiz patikasına dair önceden taahhütte bulunamayacağımız anlamına geliyor” ifadelerini kullanmıştı.

İLGİLİ HABER ECB: İlk faiz indirimi sonrasında bile daha fazla indirim sözü veremeyiz Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, bankanın haziran ayındaki olası ilk hamlesinden sonra borçlanma maliyetlerinde daha fazla azalma sözü veremeyeceğini söyledi.

Kanada 4 yılın ardından faiz indirdi

Öte yandan bugün, Kanada Merkez Bankası (BoC) da politika faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 5'ten yüzde 4,75'e düşürerek 4 yılın ardından ilk faiz indirimini gerçekleştirdi.

BoC Başkanı Tiff Macklem ise para politikası kararına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, politika faizinin çok hızlı düşürülmesi durumunda kaydedilen ilerlemeyi tehlikeye atabileceklerini söyledi.

İLGİLİ HABER Kanada Merkez Bankası’ndan 4 yıl sonra ilk faiz indirimi Kanada Merkez Bankası (BoC), politika faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 5'ten yüzde 4,75'e düşürerek 4 yılın ardından ilk faiz indirimini gerçekleştirdi.
REKLAMI KAPAT X