Euro, parite etkisiyle 37 liranın üzerine çıktı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euro, parite etkisiyle 37 liranın üzerine çıktı
Doviz.com
14.08.2024 14:36

Euro/dolar paritesinin yükselişi sonrası euro/TL, 37 lira sınırının üzerine çıktı.

TL’nin reel değerlenmesi yurt içinde önemli bir tartışma konusu olurken, küresel piyasalarda ABD enflasyon verileri öncesinde dolar endeksi gerilemeye başladı.

Commerzbank analistleri ise ABD enflasyon verileri öncesinde yaptıkları açıklamada, ABD enflasyonunun yüksek kalmaya devam etmesi halinde bunun Fed'in faiz oranlarını agresif bir şekilde düşürmesini engellemesi anlamına geleceğini ve doların yükselebileceğini söyledi. Tersi bir durumda ise dolardaki kayıpların artmasının beklendiği bildirildi.

WSJ'nin ekonomistlerle yaptığı ankete göre ise ABD enflasyonunun temmuz ayında yüzde 3,0 seviyesinde kalması bekleniyor.

Bu ortamda altın sınırlı yükselişini sürdürürken, dolar endeksi ise gerileyerek 102,31 seviyesinden işlem görüyor.

Euro ise dolar karşısında 2 Ocak'tan bu yana ilk kez 1,10266 seviyesinden fiyatlanıyor.

Parite etkisiyle yurt içinde dolar/TL’deki sınırlı yükseliş yaşanırken, Euro/TL’de ise daha güçlü bir artış görünüyor.

Buna göre hafta başından bu yana yüzde 1’in üzerinde TL karşısında değer kazanan euro, gün ortasında 37,0114 seviyesinden işlem görüyor.

ABD'de üretici fiyatları temmuzda beklentinin altında geldi

Dün açıklanan ABD'de üretici fiyatları beklentinin altında gelmişti. ABD Çalışma Bakanlığı Çalışma İstatistikleri Bürosu yaptığı açıklamada, nihai talep için üretici fiyat endeksi geçen ay %0,2 arttığını söyledi. Ekonomistler ÜFE'nin %0,2 artacağını tahmin ediyorlardı.

Temmuz ayına üretici fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,2 arttı.

Bugün ise TSİ 15.30’da ABD’de TÜFE verisi açıklanacak. Verinin dolar üzerindeki etkisi sebebiyle döviz kuru yatırımcıları da veriyi yakından takip ediyor olacak.

İLGİLİ HABER Prof. Dr. Özgür Demirtaş’tan dolar çağrısı Prof Dr. Özgür Demirtaş, geçen hafta ulaştığı yeni zirvesinin hemen altında hareket eden dolar/TL’nin hala ucuz olduğunu belirterek, "Dolar/TL’yi bu dönemde biraz da olsun bırakmak gerekiyor.” dedi.
REKLAMI KAPAT X