Euro yeniden 29 lira sınırında: Para piyasalarında neler oluyor?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euro yeniden 29 lira sınırında: Para piyasalarında neler oluyor?
Doviz.com
01.09.2023 11:29

Döviz kurlarında Merkez Bankası’nın sürpriz faiz kararı sonrası temkinli seyir sürüyor. İşte para piyasalarında son durum..

Haziran ve temmuz aylarındaki yükselişin ardından ağustos ayını değer kaybıyla tamamlayan dolar/TL, bugün saat 11.15 itibarıyla 26,71’den işlem görüyor.

Euro kuru ise ağustos ayında aylık bazda %2’ye yakın değer kaybettikten sonra eylül ayına 29 lira sınırında başladı.

Geçen hafta ekonomistlerin beklentilerinin üzerinde 750 baz puan faiz artırımı yapan TCMB, dün yayımladığı toplantı özetinde ise enflasyondaki güçlü artışın ağustos ayında da devam edeceğine, enflasyonu yükseltici unsurların yılın geri kalanında etkili olacağına dikkat çekti.

İLGİLİ HABER Tarihi faiz artışı kararı çıkan toplantıdan "kademeli sıkılaşma" mesajı TCMB geçtiğimiz hafta yenilenen kadrosu ile 750 baz puanlık tarihi bir faiz artışı yaptığı toplantının özetinde, sadeleşme adımlarının kademeli olarak devam edeceğini bildirdi.

Ancak özette, faizlerin seviyesi ve para politikasındaki sıkılaştırma konusunda yeni mesaj verilmezken, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar sıkılaştırmanın "gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde" devam edeceği mesajı yinelendi.

Reeskont faizinde artışa gidildi

Öte yandan TCMB, Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile reeskont ve avans faizinde 10 puanlık artışa gitti.

Böylelikle reeskont faizi yüzde 15,75'ten yüzde 25,75'e, avans faizi ise yüzde 16,75'ten yüzde 26,75'e yükseldi.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'ndan 10 puanlık sürpriz faiz artışı! TCMB, Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, reeskont faiz oranında 10 puanlık artışa gitti. Böylece reeskont faizi yüzde 15,75'ten yüzde 25,75'e, avans faizi ise yüzde 16,75'ten yüzde 26,75'e yükseldi.

Bu gelişmelerin ardından yatırımcılar da ağustos ayı enflasyonu için gösterge olarak kabul edilen İstanbul enflasyon verisi ile haftalık bankacılık verilerini beklemeye başladı.

Yatırımcılar küresel çapta ise ABD Tarım Dışı İstihdam verisi ile ağustos ayı ABD ortalama saatlik kazanç verilerini inceleyecek. Bu verilerin ABD'nin ekonomik görünümü hakkında daha fazla ipucu sunarak, Fed'in ilerleyen dönemlerdeki faiz adımlarına ışık tutması bekleniyor.

Veriler öncesinde Fed'in eylül ayındaki FOMC toplantısına yönelik beklenti ise %89 oran ile faizlerin sabit tutulacağı yönünde.

 

Kaynak: CME FedWatch Tool

REKLAMI KAPAT X