Euro yeniden parite üzerine çıktı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euro yeniden parite üzerine çıktı
Doviz.com
08.11.2022 13:07

Euro, piyasa beklentilerinden daha iyimser gelen Euro Bölgesi yatırımcı güveni ve Almanya sanayi üretimi verilerinin ardından yeniden paritenin üzerine çıktı.

Euro/dolar, bugün saat 13:00 itibarıyla %0,17 düşüşle 1,0002 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/TL, kasım ayının başında 18,1335 seviyesine kadar geriledikten sonra 18,6101 seviyesinden işlem görüyor.

Pazartesi günü Sentix’in açıkladığı veriye göre, Euro Bölgesi’ndeki yatırımcı güveni kasım ayının ardından ilk kez yükselerek, beklentilerin üzerinde bir artış gösterdi.

Buna göre, ekimde eksi 38,3 puan olan Euro Bölgesi Yatırımcı Güven Endeksi, bu ay 7,4 puanlık artışla eksi 30,9 puana yükseldi. Ağustos 2022'den beri ilk defa yükselen endekse ilişkin beklenti, eksi 35’e yükselmesi yönündeydi.

Ayrıca Euro Bölgesi için gelen bir diğer önemli veri ise, Almanya sanayi üretimi verisi oldu.

Bu veriye göre, Almanya’da sanayi üretiminin eylül ayında piyasa beklentilerini aşarak arttığı görüldü.

Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin (Destatis) açıkladığı veriye göre, mevsimsellik ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, eylülde bir önceki aya kıyasla %0,6 arttı.

Bu iyimser verilerin ardından, son zamanlarda hava durumunun mevsim normallerinden daha sıcak seyretmesiyle, enerji tüketiminin azalabileceği ve bu kış Euro Bölgesi’ndeki enerji krizinin hafifleyebileceği beklentileri de euro/dolar paritesinin yükselişine destek oldu.

Ancak bazı analistler, euronun dolar karşısındaki bu yükselişinin sürdürülebilir bir yükseliş olmadığını belirtti.

CIBC Capital Markets yetkilisi Bipan Rai konuyla ilgili, “Doların geçen hafta %2 değer kaybetmesinden sonra pazartesi günü aşağı yönlü hareketine devam etmesi, yatırımcıların muhtemelen aşağıdan daha fazla miktarda pozisyon almak istemesiyle ilgili.” dedi.

Rai ayrıca, "Bence piyasa gerçekten doların yükselişine inanıyor ve burada sadece kar alıyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Bu sebeple Euro Bölgesi yatırımcıları, euronun dolar karşısında yükselişini sürdürüp sürdüremeyeceğini öğrenmek için, perşembe günü açıklanacak ABD tüketici fiyat endeksi verilerini bekliyor. Analistler, manşet TÜFE'nin eylül ayındaki %8,2 seviyesinden hafif bir düşüşle ekim ayında %8 seviyesine inmesini bekliyor.

Rai konuyla ilgili, "Beklenenden daha güçlü bir veri gelirse, ABD'de aralık ayı için daha yüksek miktarda bir faiz artışı konuşulabilir.” dedi.

ECB'nin üst düzey politika yapıcıları ise salı günü yaptıkları açıklamada, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB), Euro Bölgesi ekonomisi zarar görse bile borçlanma maliyetlerini artırmaya devam edeceğini çünkü enflasyonun yüksek kalmasının daha da acı verici olabileceğini söyledi.

REKLAMI KAPAT X