Fed tutanaklarının ardından dolar/TL 18,88'e yaklaştı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Fed tutanaklarının ardından dolar/TL 18,88'e yaklaştı
Doviz.com
23.02.2023 10:33

Fed'in son politika toplantı tutanaklarının yetkililerin şahin söylemini güçlendirmesinin ardından dolar/TL 18,88 seviyesine yaklaşırken, dolar endeksi ise yatırımcıların beklentilerinin gerçekleşmesinin etkisiyle bir miktar değer kaybetti.

Dolar/TL, bugün saat 10:30 itibarıyla %0,02 artışla 18,8766 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar%0,11 artışla 1,0612 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar%0,15 artışla 1,2057 seviyesinden işlem görüyor. 

Dolar endeksi ise %0,11 düşüşle 104,4439 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışlarına beklenenden daha uzun süre devam edebileceği endişesiyle küresel ölçekte dolara olan talebin arttığını belirterek, bugün yurt içinde gözlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararına çevrildiğini bildirdi.

Yurt içinde AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin çoğu politika faizinin yüzde 8'e indirilmesini bekliyor.

Dün açıklanan 31 Ocak-1 Şubat FOMC toplantı tutanaklarına göre ise Fed politika yapıcılarının neredeyse tamamı ABD Merkez Bankası'nın son politika toplantısında faiz artırımının 25 baz puan düzeyinde gerçekleşmesi noktasında görüş bildirdi. Bazı politika yapıcılar ise 50 baz puanlık bir artışın gerçekleşebileceğini savundu.

Bununla birlikte politika yapıcılar, kabul edilemeyecek kadar yüksek olan enflasyonun kontrol altına alınabilmesi amacıyla faizlerin daha ne kadar artması gerektiği konusunda gelecek verilerin kilit faktör olacağını savundu.

Tutanakların açıklanmasının ardından ise dolar endeksi, bir önceki seanstaki kazançlarının ardından Asya ticaretinde bazı önemli rakipleri karşısında son birkaç haftanın en yüksek seviyelerinden geriledi.

Perşembe günü ayrıca özellikle Japonya'da piyasaların tatil olması nedeniyle işlem hacimleri zayıf kaldı.

Asya'da ise Japon yeni, dikkatlerin Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Kazuo Ueda'nın konuşmalarına çevrilmesiyle dolar başına 134,90 seviyesinden işlem gördü.

Ueda cuma günü ve önümüzdeki pazartesi günü parlamentoda konuşacak ve yatırımcılar bu konuşmadan BOJ'un tahvil getirisi kontrol politikasını ne kadar sürede sonlandırabileceğine dair ipuçları arayacak.

OCBC FX stratejisti Christopher Wong ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Dünyadaki birçok merkez bankası, enflasyonla mücadele etme kararlılıklarına vurgu yapmaya çalışıyor. Daha uzun süre, daha yüksek faiz oranı temasına olan duyarlılık bu sebeple zaman içinde azalacaktır." ifadelerini kullandı.

REKLAMI KAPAT X