Gecelik faiz politika faizinin altına indi

Okuma Süresi: 1 Dakika
Gecelik faiz politika faizinin altına indi
Doviz.com
22.05.2024 15:29

Dolar/TL yarın açıklanacak kritik faiz kararı öncesinde 32,20 seviyesinde yatay fiyatlanırken, piyasada artan likidite sonrası gecelik faiz politika faizinin altına kadar geriledi.

Merkez Bankası'nın (TCMB) rekor rezerv birikimi ile birlikte gecelik faizler bir kez daha politika faizinin altına geriledi.

TCMB'nin lokal swapların azaltılması ve 400 milyar TL depo ihale stokuna rağmen bu hafta likidite fazlası artış kaydetti. Bu gelişmelerin ardından dün itibarıyla gecelik faizler yüzde 47,14 civarına geriledi ve ve sistemin likidite fazlası 460 milyar TL civarına genişledi.

TCMB ise son dönemde TL'ye ilginin oldukça arttığını belirterek, "lokal bankalarla yapılan swaplarda sağladıkları azalışın" bile zaman zaman yeterli gelmediği mesajını veriyordu.

TCMB enflasyon raporunda likidite fazlasının geçici olduğunu yine de süreci yakından takip ettiğini belirtmişti. Gecelik faiz bu hafta dışında en son mayıs ayı başında üç gün politika faizinin altında kalmıştı.

Bakan Şimşek ise bu hafta katıldığı bir canlı yayında, TCMB'nin rezerv birikimine dikkati çekerek, bu döviz alımı olmasaydı dolar/TL'nin 30'un altına inebileceğini söylemiş ancak "TL'de aşırı değerlenme de öngörmüyoruz, tüm aşırılıklar risktir" demişti.

İLGİLİ HABER Morgan Stanley'den faiz, dolar ve enflasyon tahmini Morgan Stanley ekonomistleri, TCMB'nin yarın açıklayacağı faiz kararı öncesinde faiz, dolar ve enflasyon tahminlerini açıkladı.
REKLAMI KAPAT X