Güne düşüşle başlayan dolar yönünü yukarı çevirdi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Güne düşüşle başlayan dolar yönünü yukarı çevirdi
Doviz.com
06.08.2024 13:39

Güne sınırlı bir düşüşle başlayan dolar/TL, yönünü yeniden yukarı çevirdi. Buna göre 33,27 TL’ye kadar gerileyen dolar kuru 33,60 sınırına yaklaştı.

Dün küresel piyasalarda yaşanan belirsizliklerin etkisiyle 33,4629'a kadar yükselen dolar/TL, günü bir önceki kapanışına göre yüzde 0,44 artışla 33,3502'den tamamlamıştı.

Dolar/TL, haftanın ikinci işlem gününe ise düşüşle başlayarak saat 09.50 itibarıyla 33,27 TL’ye geriledi.

Ancak bu seviyenin ardından yükselişine hız kazandıran dolar kuru saat 13.00 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,75 yükselerek 33,59 TL’den işlem gördü.

BoFA analisti Zümrüt İmamoğlu ise finans piyasalarında yaşanan şoklardan Türkiye'nin nispeten daha az etkileneceğini belirterek, kur tarafında büyük sıçramalar beklememek gerektiğini söyledi.

Küresel piyasalarda yaşanan çalkantının geçici olduğunu belirten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de konuya ilişkin, “Bizim hikayemiz var, olumsuz koşullardan daha az etkileniriz” ifadelerini kullandı.

İstikrar beklentilerinin ortasında TİM Başkanı Mustafa Gültepe ise kurun son 3 ayda hiç artmadığını ancak enflasyonun yükseldiğini belirterek, dolarda 33 lira ila 37 lira arasında bir fark olmadığını ve kurun 37 lira seviyesine çıkması gerektiğini söyledi.

Gültepe konuyla ilgili paylaşımında, “Türkiye pahalı değil, çok çok pahalı. Türkiye’de şu anda en ucuz şey döviz. Karpuzdan da ucuz.” şeklinde konuştu.

İLGİLİ HABER İhracatçıdan kur şikayeti: “Türkiye'de döviz karpuzdan ucuz” TİM Başkanı Mustafa Gültepe, kurun son 3 ayda hiç artmadığını ancak enflasyonun yükseldiğini belirterek, "Türkiye pahalı değil, çok çok pahalı. Türkiye’de şu anda en ucuz şey döviz. Karpuzdan da ucuz” şeklinde konuştu.  

Öte yandan dün, global bazda derinleşen satış baskısı, gelişmekte piyasalara yönelik portföy akışlarını etkilerken, bu etkinin Türkiye'ye yansıması 5 yıllık CDS'ler üzerinden olmuştu.

Buna göre 250 baz puana kadar gerilemiş olan risk primi, gelişmekte olan piyasa risk primlerinde yaşanan yükselişle birlikte 306 baz puana kadar yükselmişti.

Fakat, küresel piyasalarda dünkü baskının ardından bugün toparlanma eğilimi görülmesi Türkiye’nin CDS’inde de olumlu etki yarattı.

Buna göre Türkiye’nin 5 yıllık risk primi bugün itibarıyla 295,99 baz puana geriledi.

Kaynak: Yusuf Doğan (Beyaz Grafik/Türkiye CDS’i, Mavi Grafik/Gelişen Ülkeler CDS’i)

Öte yandan S&P 500 Endeksi'ndeki dalgalanmayı gösteren ve "korku endeksi" olarak da bilinen VIX Endeksi de dün 4 yılın zirvesi olan 65,7’ye çıkmasının ardından bugün 32,81 seviyesinde seyrediyor.

İLGİLİ HABER Korku endeksi 4 yılın zirvesinden geriledi ABD'de S&P 500 Endeksi'ndeki dalgalanmayı gösteren ve "korku endeksi" olarak da bilinen VIX Endeksi, resesyon endişesiyle dün 65,7’ye çıkmasının ardından 38,57’ye geriledi.

Bu gelişmelerin ortasında yurt içinde yatırımcılar ise 8 Ağustos'ta Ankara'da açıklanacak yılın 3. Enflasyon Raporu'nu bekliyor. 

TCMB, yılın 2. Enflasyon Raporu toplantısında 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan yukarı güncelleyerek yüzde 38'e çekmiş, 2025 ve 2026 tahminlerini ise sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde korumuştu.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası, dolar ve enflasyonda yıl sonuna ilişkin tahminleri açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yıl sonu dolar kuru tahmini 37,37 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 42,95 oldu.
REKLAMI KAPAT X