Hindistan’dan dolarizasyona karşı yeni hamle: Ticareti rupiyle yapmak için BAE ile anlaşıldı

Okuma Süresi: 1 Dakika
Hindistan’dan dolarizasyona karşı yeni hamle: Ticareti rupiyle yapmak için BAE ile anlaşıldı
Doviz.com
15.07.2023 17:15

Hindistan'ın Birleşik Arap Emirlikleri ile ticareti, dolar yerine rupi ile yapmak için anlaşma sağladığı bildirildi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin BAE'ye yaptığı ziyaret sırasında iki ülkenin, sınır ötesi para transferlerini kolaylaştırmak için gerçek zamanlı bir ödeme bağlantısı kurma konusunda anlaştığı açıklandı.

Hindistan Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, iki anlaşmanın "sorunsuz sınır ötesi işlem ve ödemeleri mümkün kılacağı ve daha fazla ekonomik işbirliğini teşvik edeceği" kaydedildi.

Dünyanın en büyük üçüncü petrol ithalatçısı ve tüketicisi olan ve geçen yıl, merkez bankasının küresel ticaretin rupi üzerinden yapılmasına yönelik bir çerçeve açıkladığı Hindistan, BAE petrolüne mevcut durumda dolar üzerinden ödeme yapıyor.

Anlaşmanın detayları hakkında bilgi sahibi bir yetkili ise Hindistan'ın BAE petrolü için ilk rupi ödemesini Abu Dhabi National Oil Co'ya (ADNOC) yapabileceğini söyledi.

Bu tür düzenlemelerin Asya'da giderek yükselen bir trend olduğu belirtildi.

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Şangay İşbirliği Örgütü zirvesinde konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, ülkelerin dolar yerine kendi para birimleri üzerinden ticaret yapmaları çağrısında bulunmuştu.

İLGİLİ HABER “Hindistan ekonomisi 2075'e kadar ABD'yi geçecek” Goldman Sachs, iş gücüne katılım oranının artması halinde Hindistan ekonomisinin 2075 yılına dek ABD'yi geride bırakarak dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olacağını tahmin etti.
REKLAMI KAPAT X