İsrail Merkez Bankası’ndan piyasalara 30 milyar dolarlık müdahale

Okuma Süresi: 1 Dakika
İsrail Merkez Bankası’ndan piyasalara 30 milyar dolarlık müdahale
Doviz.com
09.10.2023 14:34

İsrail ve Filistin arasında yaşanan gerginliğin ardından İsrail para birimi şekel yaklaşık yüzde 2 değer kaybetti. Bu gelişmenin ardından harekete geçen İsrail Merkez Bankası ise kurdaki oynaklığa müdahale etmek için 30 milyar dolarlık döviz satış programı açıkladı.

İsrail para birimi şekel, Filistin ile yaşanan gerginliğin ardından finans piyasalarının sarsmasılması ile haftanın ilk işlem gününün Asya seansında sert bir düşüş kaydetti.

İsrail şekeli de bu gelişmenin etkisi ile dolar karşısında yüzde 1,6'dan fazla değer kaybederek 2016'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Pazartesi sabahı ise erken Asya seansında şekel işlem hacimleri sınırlı kaldı ve volatilite arttı.

İsrail Merkez Bankası da şekeli desteklemek amacıyla 30 milyar dolara kadar döviz satacağını açıkladı.

Açıklamada 30 milyar dolarlık programın yanında İsrail Merkez Bankası'nın SWAP mekanizmaları aracılığıyla piyasalara 15 milyar dolara kadar likidite sağlayacağı bilgisi de verildi.

Bankadan yapılan açıklamada hedefin "şekeldeki ve döviz kurundaki oynaklığı hafifletmek, piyasalardaki istikrarın devam etmesi için gerekli likiditeyi sağlamak" olduğunu duyurdu.

REKLAMI KAPAT X