KKM sahibi firmaların döviz alım davranışları

Okuma Süresi: 2 Dakika
KKM sahibi firmaların döviz alım davranışları
Doviz.com
27.11.2023 10:10

Sürpriz faiz haftasının ardından döviz kurlarında yükseliş eğilimi yeni haftada da sürdü. Döviz kurlarının yükselişinin ortasında TCMB ise Merkezin Güncesi isimli blog sayfasında, KKM sahibi firmaların döviz alım davranışlarını inceledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçtiğimiz hafta sürpriz bir kararla politika faizini 500 baz puan artırmış ve yüzde 40 seviyesine çıkarmıştı. Banka ayrıca ilgili karar metninde yakın zamanda faiz artışlarının tamamlanacağının mesajını vermişti.

Kararın ardından geri çekilen döviz kurları ise haftanın son gününde kayıplarını telafi ederek rekor seviyelere ulaşmıştı. Kurlardaki yükseliş eğilimi yeni haftanın ilk işlem gününde de sürdü.

Buna göre, serbest piyasada 28,89 liradan alınan dolar, 28,90 liradan satılıyor. 31,64 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 31,67 lira olarak belirlendi.

Cuma günü doların satış fiyatı 28,85 lira, euronun satış fiyatı ise 31,60 lira olmuştu.

KKM sahibi firmaların döviz alım davranışları

Döviz kurlarındaki yükselişin ortasında TCMB, Merkezin Güncesi isimli blog sayfasında, bir yılı aşkın zamandan sonra yeni bir analiz yayımladı.

TCMB Başdanışmanı Yusuf Emre Akgündüz ve TCMB'de müdür olarak görev yapan Ünal Seven, bu blog yazısında kur korumalı mevduat sahibi şirketlerin döviz alım davranışlarını inceledi.

Analizde, dövizden dönüşümlü kur korumalı mevduatlarla (DDM) ilgili başlatılan TL'ye geçiş sürecinin ek bir döviz talebi yaratmadığı, bununla birlikte vadesi dolan şirketlerin nette döviz alıcısı olma olasılığının yapılan düzenlemeler sonrasında belirgin oradan düştüğü ifade edildi.

Kaynak: TCMB - Merkezin Güncesi

Analizde ayrıca 1 Mayıs 2023 tarihinden sonra dönüşüm vadesi gelen şirketlerin vadenin dolduğu hafta içerisinde spot piyasada gerçekleştirdikleri döviz alım ve satım işlemleri incelendi.

Buna göre, analiz kapsamındaki firmaların yaklaşık yüzde 30’u dönüşüm vadesinde nette döviz alıcısıyken bu oran 20 Ağustos 2023 tarihli düzenleme sonrasında belirgin şekilde düşüş gösterdi.

Kaynak: TCMB - Merkezin Güncesi

Analize göre düzenlemenin döviz talebi üzerindeki olumlu etkisi eylül sonrası dönemde de devam etti ve daha az oranda şirketin vade sonunda nette döviz alıcısı olduğu görüldü.

İLGİLİ HABER KKM hacminde 13 haftada 640 milyar liralık düşüş KKM hesaplarında 17 Kasım haftasında 70 milyar 886 milyon liralık düşüş yaşandı. Böylece KKM'de 13 haftadaki toplam düşüş 640,46 milyar lirayı buldu.
REKLAMI KAPAT X