Kurlar baş döndürüyor: Dolar yeniden 26,50 seviyesine çıktı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Kurlar baş döndürüyor: Dolar yeniden 26,50 seviyesine çıktı
Doviz.com
25.08.2023 10:22

Dün üç yeni üyeyle toplanan Merkez Bankası’nın şok bir faiz artışına imza atmasıyla kurlarda yaşanan sert düşüş sonrası haftanın son işlem gününde kayıpların bir kısmı telafi edildi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yeni üç üyesiyle ilk toplantısında 250 baz puan olan beklentilere karşı, 750 baz puanlık bir faiz artışı kararı aldı. Böylelikle politika faizi yüzde 17,5’ten yüzde 25’e çıkarıldı. En son bu büyüklükte bir faiz artışı Haziran 2018’de Murat Çetinkaya’nın başkanlığı döneminde 850 baz puan olarak yapılmıştı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası, yenilenen kadrosu ile ilk faiz kararını açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yenilenen kadrosu ile gerçekleştirdiği ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından ağustos ayına yönelik faiz kararını açıkladı.

Faiz kararının bu büyüklüğü ise TL’nin majör para birimleri karşısında tarihin en önemli kazançlarından birini elde etmesini sağlayarak, kurlarda sert düşüş yaşanmasına yol açtı.

Dolar/TL 2 liraya yakın düştü

Hafta sonu mevduat ve kredi faizlerini yükseltmeyi öngören kur korumalı mevduattan çıkış hedefleyen adımların ardından bu denli güçlü bir faiz artışı gelmesi sonrası ise dolar/TL karar öncesi 27,23 seviyelerinde iken, kararla birlikte 25,27’ye kadar gerilemişti. Böylelikle dolar kurunda yüzde 7’ye varan günlük düşüş yaşanmıştı.

Euro/TL ise 29,56 seviyesinden 2 liradan fazla gerileyerek 27,37’ye kadar inmişti.

Böylelikle döviz kurları haziran sonu seviyelerine geri dönmüştü.

Türkiye'nin 5 yıllık iflas risk primi (CDS) ise faiz artırımının ardından 29 baz puan düşüşle 382 baz puana gerilemişti.

Kurlarda kayıpların bir kısmı telafi edildi

Dolar/TL dünkü kayıpların ardından ise yeni günde saat 10.00 itibarıyla yüzde 2,62'lik yükselişle 26,4380 seviyesinden işlem gördü.

Dolar, cuma günü en düşük 25,62, en yüksek ise 26,50 seviyesini gördü.

Euro/TL ise yüzde 2,40'lık yükselişle 28,53 liradan satıldı.

Euro kuru, haftanın son işlem gününde en düşük 27,81, en yüksek ise 28,59 seviyesini gördü.

Küresel piyasalarda gözler Fed Başkanı Powell'a çevrildi

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin dün verdiği karışık mesajların ardından negatif bir seyir izlerken, bugün gözler, Jackson Hole Ekonomi Politikaları Sempozyumu'nda konuşacak Fed Başkanı Jerome Powell'a çevrildi.

Analistler, bugün Powell'ın yapacağı açıklamaların gelecek dönem politikalara yönelik ipuçları vermesinin beklendiğini ifade ederek, konuşmadan alınan mesajların piyasaların yönü üzerinde etkili olmasının öngörüldüğünü kaydetti.

Ülkede açıklanan makroekonomik veriler varlık fiyatlamalarını zorlaştırırken, dayanıklı mal siparişleri yüzde 5,2 gerileyerek beklentilerden fazla azaldı.

Avrupa'da Lagarde'ın mesajları takip edilecek

Avrupa borsalarında dün İngiltere hariç satış ağırlıklı bir seyir öne çıkarken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın Jackson Hole'de yapacağı açıklamalar yatırımcıların odağında bulunuyor.

Analistler, ECB'nin gelecek dönem politikalarına yönelik öngörülerin resesyon ve enflasyon ikilemiyle gittikçe belirsizleştiğini ifade ederek, Lagarde'ın mesajlarının Avrupa borsaları için yön tayin edici olabileceğini söyledi.

Asya'da Çin belirsizliği

Asya piyasalarında Çin kaynaklı belirsizlikler varlığını sürdürmeye devam ederken, Powell'ın mesajları öncesi bölgede risk iştahının düşük seyrettiği görülüyor.

REKLAMI KAPAT X