Merkez Bankası’nın önlemleri piyasada nasıl yankı buluyor?: Dolar/TL'de son durum ne?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası’nın önlemleri piyasada nasıl yankı buluyor?: Dolar/TL'de son durum ne?
Doviz.com
07.04.2023 12:36

Merkez Bankası’nın yeni tedbirleri, bankaları TL mevduatını artırmaya ve döviz mevduatını azaltmaya zorlarken; bankalarda makas oranlarını açarak müşterilerin döviz mevduatlarını artırmalarının önüne geçmeye çalışıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Liralaşma Stratejisi kapsamında son olarak, TL mevduatın toplam mevduat içindeki payı yüzde 60'ın altında olan bankalara ilave 5 puan yabancı para zorunlu karşılık uygulanacağını bildirdi.

Buna göre, daha önce TL mevduat payı yüzde 50 altında kalırsa 7 puan ek menkul kıymet tesis etmek zorunda olan bankalar artık yüzde 60 altında kalınca 7 puan ek menkul kıymet tesisinde bulunacak.

Merkez Bankası ayrıca kredilerde referans faiz katsayısının üst sınırı aşıldığında ek menkul kıymet yükümlülüğünün %90’dan %150’ye çıkarıldığını bildirdi.

TCMB’nin Liralaşma Stratejisi kapsamında attığı bu ve benzeri hamleler ise bankaların döviz mevduat oranlarını düşürmesine ve yurt içinde yerleşik vatandaşların da döviz mevduat hesaplarının gerilemesine yol açtı.

Buna göre, bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 31 Mart ile biten haftada yaklaşık 15 milyar TL artarak 10 trilyon 227,7 milyar TL'ye yükseldi. Ancak aynı dönemde bankalardaki yabancı para (YP) cinsinden mevduat, yüzde 0,8 azalarak 3 trilyon 984 milyar 161 milyon 406 bin TL oldu.

Bu dönemde ayrıca Merkez Bankası’nın brüt rezervleri de geriledi. İki haftada rezervlerdeki düşüş ise 4,5 milyar dolara ulaştı. Böylece Merkez Bankası’nın rezervlerinde Suudilerin depo hesabıyla gelen katkının önemli kısmı silinmiş oldu.

Söz konusu dönemde alınan yeni tedbirlerin de etkisiyle vatandaşların KKM uygulamasına olan ilgisi ise artış gösterdi.

Buna göre, Kur Korumalı TL Mevduat ve Katılma Hesapları 1 trilyon 672,8 milyar TL’den 28,2 milyar TL artışla 1 trilyon 701 milyar TL’ye çıktı. Böylece KKM hesapları 12 haftalık yükselişine devam etti. 12 haftada KKM hesaplarındaki artış ise 328 milyar TL'ye ulaştı.

Ancak KKM uygulamasıyla dövize olan talebin azaltılması hedeflenirken, KKM uygulamasının devreye alınmasından sonra mevduat faizlerinde yukarı yönlü ivmelenme hızlandı. Buna göre, ticari kredi faizlerinde görülen yatay seyrin de etkisiyle mevduat-kredi makası 31 Mart haftası itibarıyla rekor kırdı. Böylelikle, 31 Mart haftasında 3 aya kadar vadeli TL mevduatlarda ortalama faiz yüzde 29,2'ye yükselirken; getirilen düzenlemelerin etkisiyle uzun bir süredir yatay bir görünüm sergileyen ticari kredi faizleri aynı dönemde yüzde 14,8 seviyesinde kaldı.

Bu gelişmelerin ardından döviz talebinin azalması beklenirken yurt dışı yatırım şirketlerinin de öngördüğü şekilde dolar/TL güçlü seyir devam etti. Buna göre kur, bugün saat 12:30 itibarıyla 19,2579 seviyesindeki seyrini sürdürüyor.

Tıklayın: HSBC, dolar/TL öngörüsünü yukarı yönlü revize etti

Tıklayın: "Dolar/TL kötü senaryoda 36 seviyesine ulaşabilir"

REKLAMI KAPAT X