Mevduat ve tahvil faizlerinde rekor koşusu: Merkez Bankası faiz indirimine ne zaman başlar?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Mevduat ve tahvil faizlerinde rekor koşusu: Merkez Bankası faiz indirimine ne zaman başlar?
Doviz.com
13.11.2023 13:54

Goldman Sachs analistleri, tahvil ve mevduat faizlerinin yükselişinin ortasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) gelecek yılın üçüncü çeyreği itibarıyla faiz indirimine başlayabileceğini öngördü.

Hem mevduat hem de tahvil faizlerinin sert bir şekilde yükseldiği son günlerde TCMB, bankalar üzerinde var olan regülasyonları kademe kademe kaldırarak sadeleştirme adımlarına hız verdi.

Bu adımların bir sonucu olarak 2 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faiz %41,69 seviyesine ulaşırken, 3 aya kadar vadeli mevduat faizi de TCMB’nin verilerine göre 3 Kasım ile biten haftada %44,50 seviyesine yükseldi. 

İLGİLİ HABER Mevduat faizlerinde sert yükseliş Mevduatların ağırlıklı bölümünü oluşturan 3 aya kadar vadeli mevduatlarda ortalama faiz 3 puana yakın artışla yüzde 44,5 seviyesine çıktı.

Mevduat ve tahvil faizlerinin yükselişinin ortasında piyasalar, TCMB’nin faiz adımlarını nerede sonlandırabileceği sorusuna yanıt aramaya başladı. Goldman Sachs analistleri de yayımladığı 2024 yılı Görünüm Raporu’nda TCMB'ye ilişkin tahminde bulundu.

Buna göre raporda, TCMB'nin bu yıl faiz artırımlarına devam edeceği ve politika faizinin yüzde 40'a kadar yükselebileceği öngörüldü.

Bu kapsamda banka, 2024'ün üçüncü çeyreğinde faiz indirimlerinin başlayacağını, 2024 yıl sonunda ise faizin yüzde 40'tan yüzde 25'e gerileyeceğini tahmin etti.

Goldman analistleri ayrıca 2024 yılının sonunda enflasyonun yüzde 35'e gerileyeceğini öngördü.

TCMB ise son toplantısında politika faizini 500 baz puanlık artışla yüzde 30’dan yüzde 35’e yükseltmiş ve faiz artırım döngüsünün süreceği mesajını vermişti.

Yılın son enflasyon raporunda ise bu yıla ilişkin enflasyon beklentisi yüzde 65, gelecek yıla ilişkin enflasyon beklentisi de yüzde 36 olmuştu.

Dolar/TL’de son durum

Dolar kurunun ise bu beklentilerin ortasında kademeli yükselişini sürdürdüğü gözlendi.

Buna göre geçtiğimiz haftayı 28,54 TL seviyesinden tamamlayan kur, yeni haftanın ilk işlem gününe ılımlı seyrini sürdürerek başladı. Buna göre dolar kuru saat 13.45 itibarıyla yüzde 0,14 artışla 28,5884 seviyesinden fiyatlandı.

İLGİLİ HABER UBS’ten dolar ve faiz senaryosu: 2024’te dolar/TL kaç olabilir? İsviçreli banka UBS, para politikasında 2024 yılının ikinci yarısında gevşeme görmeyi beklediklerini belirterek, dolar kuruna ilişkin tahminini açıkladı.
REKLAMI KAPAT X