OVP'ye göre yıl sonunda dolar kuru kaç olacak?

Okuma Süresi: 3 Dakika
OVP'ye göre yıl sonunda dolar kuru kaç olacak?
Doviz.com
07.09.2023 12:09

Ekonominin 3 yıllık yol haritasının belirlendiği ve 2024-2026 dönemine ilişkin temel makro ekonomik hedeflerin açıklandığı Orta Vadeli Program (OVP) para piyasaları tarafından da yakından takip edildi. Peki, OVP projeksiyonlarına göre yıl sonu dolar kuru hesaplaması kaç oldu?

Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program’ın detaylarını açıkladı.

İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ekonomik büyümeden taviz vermeyeceğiz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Orta Vadeli Program'a hükümet olarak desteklerinin tam olduğunu belirterek, programın ekonomik büyümeden taviz verilmeden gerçekleşeceğini duyurdu.

Buna göre OVP’de geçen yıl 2023 ve 2024 için %24,9 ve %13,8 olarak belirlenen enflasyon tahmininleri sırasıyla %65 ve %33'e yükseltildi. Öte yandan enflasyonun 2026 yılında %8,5 ile tek haneli seviyelere ineceği öngörüldü.

Daha önce 2023 için %5 ve 2024 için %5,5 olan ekonomik büyüme tahminleri ise bu yıl için %4,4'e, gelecek yıl için ise %4'e düşürüldü. Ekonomik büyümenin sonraki iki yılda ise hızlanarak 2026'da %5'e tekrar yükseleceği öngörüldü.

OVP'de yer alan parametreler içerisinde kur tahmini de paylaşıldı. Ancak paylaşılan kur tahmini enflasyon ve büyüme verileri ile birlikte değerlendirildiğinde OVP’ye yönelik eleştirilerin odağına yerleşti.

İLGİLİ HABER Ekonomistler OVP’yi nasıl yorumladı? Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program (OVP) içerisinde yeni enflasyon, dolar ve işsizlik beklentilerini açıkladı. Peki ekonomistler verilere yönelik ne söyledi? İşte ilk değerlendirmeler..

Buna göre OVP’de, 2023 yılı dolar kuru ortalaması 23,88, 2024 ortalaması 36,78 olarak belirtildi. Bu durum ise 2023 yılında şu ana kadar ortalaması 21,59 olan dolar kurunun yıl sonu tahmini olan 23,88’i yakalayabilmesi için 30,40 seviyesinde olması gerektiğine işaret etti.

https://static.doviz.com/images/content/1694004022.jpg

Kaynak: beşyüzyedi - X

Öte yandan dün programın açıklanmasının ardından OVP'ye desteklerinin tam olduğunu söyleyen Sn. Cumhurbaşkanı, sosyal medya hesabından OVP ile ilgili paylaşımda bulunarak, "sıkı para politikasının da desteğiyle enflasyonu yeniden tek haneye düşürecek, cari işlemler dengesini iyileştireceğiz" ifadelerini kullandı. Cümlede geçen "sıkı" ibaresi ise TCMB'nin 21 Eylül'de düzenlenecek olağan PPK toplantısında faiz oranlarında anlamlı düzeyde bir artırıma gideceğinin düşünülmesine yol açtı.

OVP’de de özellikle Merkez Bankası'nın araç bağımsızlığı çerçevesinde üzerine düşeni yapacağının altı çizilmişti.

Bu çerçevede yabancı kurumlarda, enflasyon tahminlerinin ve TCMB’ye yönelik bağımsızlık mesajının ardından faiz öngörülerinde revizeye gitti.

Buna göre Morgan Stanley ekonomistleri Hande Küçük ve Alina Slyusarchuk imzalı notta, faiz profilindeki yukarı yönlü riskler vurgulanarak, eylül toplantısına ilişkin tahminler 500 baz puanlık bir artışla yüzde 30 seviyesine çıkarıldı.

Ekonomistler ekim ve kasım aylarında da 250 baz puanlık iki artış daha ekleyerek yıl sonu beklentisini ise yüzde 35 seviyesine çıkardı.

İLGİLİ HABER Morgan Stanley, OVP sonrası faiz beklentisini revize etti Morgan Stanley, Orta Vadeli Program'a ilişkin değerlendirmesinde, enflasyon projeksiyonlarındaki yükseliş nedeniyle bu yıl için politika faizi beklentisini 5 puan artırdığını duyurdu.

Ancak para piyasaları şimdilik OVP'ye karşı anlamlı bir reaksiyon göstermedi. Buna göre bu gelişmelerin ortasında dolar/TL, sınırlı yukarı yönlü hareketini sürdürerek 26,83'lü seviyelerden işlem görmeye devam ederken, euro/TL ise 28,78 seviyesinden fiyatlandı.

CDS risk primi de anlamlı bir değişim göstermeyerek 375-385 bandında dalgalandı.

Kaynak: A1 Capital

Yatırımcılar ise bu gelişmelerin ardından kurdaki seyri etkileyebilecek ekonomi yönetiminin OVP hakkındaki sözlü yönlendirmeleri ile haftalık döviz rezervi ve bankacılık sektörü verilerini beklemeye başladı.

REKLAMI KAPAT X