Piyasada oynaklık arttı: Euro/TL tüm zamanların zirvesine çıktı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Piyasada oynaklık arttı: Euro/TL tüm zamanların zirvesine çıktı
Doviz.com
15.11.2023 09:29

ABD'de enflasyonun ekimde beklenenden fazla yavaşlaması sonrasında Fed’in faiz artırımlarında sona gelmiş olabileceğine yönelik beklentilerin güçlenmesiyle varlık fiyatlarında oynaklık arttı. Bu kapsamda euro/TL gün içi işlemlerde tarihinde ilk kez 31,20 seviyesine ulaştı.

ABD’de açıklanan enflasyon verileri, Fed'in enflasyonla mücadelesinde ilerleme kaydettiğine yönelik iyimserliğin artmasına yol açtı.

Dün açıklanan verilere göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ekimde aylık bazda değişim göstermezken, yıllık bazda yüzde 3,2 artışla piyasa beklentilerinin altında kalmıştı.

Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE de ekimde aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 4 ile beklenenden az artmış, bu dönemde çekirdek enflasyon yıllık bazda 2 yılın en düşük seviyesini görmüştü.

İLGİLİ HABER Piyasaların merakla beklediği ABD enflasyon verisi açıklandı! ABD'de tüketici fiyatlarındaki değişimi yansıtan ve Fed'in faiz patikası üzerinde belirleyici olabilecek ekim ayına ilişkin enflasyon verileri açıklandı.

Faiz artışı ihtimali neredeyse ortadan kalktı

Analistler ise yumuşama sinyali veren istihdam verilerinin ardından enflasyondaki yavaşlama işaretlerinin de Fed'in faiz artışlarında sona gelmiş olabileceği yönündeki beklentileri desteklediğini belirtti.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda gelecek dönemde faiz artışı ihtimali neredeyse ortadan kalkarken, Fed'in aralık ayına yönelik faizleri sabit bırakması ihtimali piyasalarda %94,5 olarak fiyatlanmaya başladı. Bu oran enflasyon verileri öncesinde %85,7 seviyesindeydi.

 

Kaynak: CME FedWatch

Öte yandan analistler, gelecek yaza kadar enflasyonunun yüzde 2'ye düşme olasılığının artmasıyla ilerleyen günlerde faiz indirimlerinin fiyatlamasının da yoğunlaşabileceğini aktardı.

Tahvil faizlerinde düşüş

ABD'de enflasyon verileri sonrasında piyasaların tepkisi de sert oldu.

Buna göre veri sonrasında ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 20 baz puan gerileyerek yüzde 4,39'a geriledi.

 

Kaynak: Tradingview

Tahvillerdeki düşüşün yanında küresel çapta doların değerini 6 büyük para birimi karşısında ölçen dolar endeksi ise 105,60 seviyelerinden sonra 104 liranın altına geriledi. Endeks bugün saat 09.15 itibarıyla 103,96 seviyesinden fiyatlanıyor.

Böylelikle beklentilerden fazla gevşeyen enflasyon rakamları sonrası euro/dolar paritesi dün 1,0888 seviyesine kadar çıktı. Parite bugün ise hafif bir gevşeme ile 1,0873 seviyesinden fiyatlanıyor.

Yurt içi piyasada euro/TL ise dün başlattığı yükselişin ardından 31,20 seviyesine ulaşarak, rekor tazeledi.

Öte yandan, dünya genelinde kredi risk primlerinin de gerilediği görülürken, Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) yaklaşık 10 baz puan azalarak 368 baz puana indi.

 

Kaynak: Göksel Tekiner - X

İLGİLİ HABER "Yatırımcı güveni geri geliyor, bu da sermaye girişine yol açacak" Bakan Şimşek, Türkiye'nin kredi risk priminin 400 baz puanın altına indiğini belirterek, "Türkiye'nin risk primi neredeyse yarıya inmiş durumda yani yatırımcı güveni geliyor, bu da sermaye girişine yol açacak." dedi.
REKLAMI KAPAT X