Piyasalar için kritik gün: Dolar/TL ve euro/TL'de ilk rakamlar

Okuma Süresi: 2 Dakika
Piyasalar için kritik gün: Dolar/TL ve euro/TL'de ilk rakamlar
Doviz.com
22.06.2023 09:10

TCMB’nin faiz kararını açıklayacağı kritik güne dolar/TL 23,56, euro/TL 25,87 seviyesinden başladı.

Serbest piyasada 23,55 liradan alınan dolar 23,56 liradan satılıyor. 25,86 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 25,88 lira olarak belirlendi.

Dün doların satış fiyatı 23,56 lira, euronun satış fiyatı ise 25,84 lira olmuştu.

Kapalıçarşı'da ise dünkü fiyatlamalara göre doların alışı 23,22, satışı ise 23,24 olarak belirlenirken; euronun alışı 25,30, satışı ise 25,35 oldu.

Not: Kapalıçarşı kurları öğleden sonra güncellenmektedir.

TCMB ise PPK toplantısının ardından faiz kararını bugün saat 14.00’te açıklayacak.

Seçimlerin ardından oluşturulan yeni ekonomi kadrosunun nasıl bir ekonomi politikası izleyeceğine yönelik ipucu verecek faiz kararı, finans piyasalarının odağında olacak.

Buna göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanlığı görevine Hafize Gaye Erkan’ın atanmasının ardından verilecek ilk karara yönelik piyasaların genel beklentisi, 2021 yılının Mart ayından bu yana ilk kez faiz artışına gidilmesi yönünde.

Kademeli artış beklentileri ağır basıyor

Yabancı kurumlar ve ekonomistler ise faizlerin yükselmesini beklese de, faizin ne kadar artacağı konusunda görüş ayrılıkları içinde.

Buna göre, halihazırda yüzde 8,5 seviyesinde bulunan politika faizi için en yüksek tahmin Goldman Sachs’tan geldi. ABD’li banka faizlerin yüzde 40’a çıkacağını tahmin etti.

En düşük tahmin ise İngiliz Standard Chartered’tan geldi. Banka TCMB’nin daha mütevazı bir artışla faizi yüzde 14’e çıkartacağını tahmin etti.

Aralarında Zümrüt İmamoğlu’nun olduğu Bank of America analistleri ise "Hızlı bir düzeltmeden çok kademeli bir düzeltme ihtimali ağır basıyor" değerlendirmesinde bulundu.

JPMorgan faiz kararı öncesinde dolar/TL’de pozisyonunu kapattı

JPMorgan analisti Anezka Christovova tarafından yayımlanan bilgi notunda ise şirketin ocak ayında 12 Temmuz vadeli açtığı TL’ye karşı dolar pozisyonlarını kapatarak kâr aldığı belirtildi.

Christovova, bu işlemden elde edilen toplam getirinin ise yüzde 12,5 seviyesinde gerçekleştiğini bildirdi.

Geçilen bilgi notunda, “Seçim öncesinden yapılacak teşviklerin TL üzerinde baskı oluşturacağı beklentisiyle bu pozisyonu tavsiye etmiştik. Tahminlerimiz ticaret açığının mayıs ayına kadar önemli ölçüde büyümesiyle büyük oranda gerçekleşti. Bundan sonrası için bekle ve gör modundayız; ortodoks politikaların uygulanması çok önemli olacak” ifadeleri kullanıldı.

İLGİLİ HABER Ekonomim yazarı yanıtladı: Hangi orandaki faiz artışı piyasada nasıl yorumlanacak? Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, 22 Haziran'da yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizin yüzde 8,5'ten yüzde 25'e çıkarılması durumunun, "Merkez Bankası’nın masaya yumruğunu vurması" şeklinde yorumlanacağını belirtti.
REKLAMI KAPAT X