Döviz kurları Merkez’in ‘faiz’ kararını bekliyor: Karar sonrası dolar nasıl hareket eder?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Döviz kurları Merkez’in ‘faiz’ kararını bekliyor: Karar sonrası dolar nasıl hareket eder?
Doviz.com
21.06.2023 09:42

İstanbul serbest piyasada dolar 23,55 liradan, euro 25,70 liradan güne başlarken; piyasalar, TCMB’nin yarın açıklayacağı faiz kararını beklemeye başladı.

Serbest piyasada 23,54 liradan alınan dolar 23,56 liradan satılıyor. 25,69 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 25,70 lira olarak belirlendi.

Dün doların satış fiyatı 23,56 lira, euronun satış fiyatı ise 25,72 lira olmuştu.

Kapalıçarşı'da ise dünkü fiyatlamalara göre doların alışı 23,25, satışı ise 23,27 olarak belirlenirken; euronun alışı 25,35, satışı ise 25,40 oldu.

Not: Kapalıçarşı kurları öğleden sonra güncellenmektedir.

TCMB, PPK toplantısının ardından faiz kararını 22 Haziran 2023 saat 14.00’te açıklayacak.

Seçim sonrasında dolar karşısında değer kaybını hızlandıran TL ise Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesinde nispeten dirençli kaldı. 

Yerli ekonomistlerin PPK toplantısına ilişkin beklentisi yüzde 15-35 arasında değişirken, yabancıların en düşük beklentisini yüzde 14 ile Standard Chartered, en yüksek beklentisini ise yüzde 40 ile Goldman Sachs ortaya koydu.

İLGİLİ HABER Döviz kurlarında temkinli seyir: '4' yabancı kurumun faiz tahmini İstanbul serbest piyasada dolar 23,62 liradan, euro 25,80 liradan güne başlarken; yabancı kurumlar TCMB'ye yönelik faiz öngörülerini paylaşmaya devam etti.

Bu beklentiler ortasında Merkez Bankası’nın şu an yüzde 8,50 olan politika faizini artıracağına kesin gözüyle bakılırken; piyasa katılımcıları, faiz kararının yanında karar metninde yer alacak mesajların da oldukça kritik olabileceğini belirtiyor.

Buna göre piyasalar, faizlerdeki artışın tek seferde mi yapılacağı, yoksa zamana mı yayılacağını anlamak için faiz karar metninde yer alacak cümlelere odaklanacak.

Buna göre bazı kurumlar yayımladıkları raporlarda art arda iki artırım ile faizlerin zirveye ulaşabileceğini ifade ederken, bazıları ise faiz artırımlarının birkaç aya yayıldığı, aynı dönemde makro ihtiyati tedbirlerin gevşetildiği bir ortamda TL'nin değerini koruyabileceğini belirtiyor.

Konuyla ilgili bir not yayımlayan Morgan Stanley ise TCMB’nin iletişim dilinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, faiz dışında Merkez Bankası’nın iletişimde enflasyona odaklanacağını öngördüklerini belirtti. 

İLGİLİ HABER Morgan Stanley faiz tahminini açıkladı: "İletişimde enflasyona odaklanılacağı" öngörüsünde bulundu Morgan Stanley ekonomistleri, TCMB'nin politika faizini 11,5 puan artışla yüzde 20'ye çıkarmasını beklediklerini belirtirken, iletişimde enflasyona odaklanılacağı tahmininde bulundu.

Karar sonrası dolar nasıl hareket eder?

Buna göre piyasa katılımcıları, PPK karar metninde ortodoks politikalara geçişe yönelik aydınlatıcı ve şeffaflığı artırabilecek metinlere yer verilmesi durumunda doların değer kaybedebileceğini aksi durumda ise doların yeniden yukarı yönde hareket etmesinin beklenebileceğini aktarıyor.

REKLAMI KAPAT X