Piyasalarda gözler TCMB'de: Dolar ve euro kurunda haftanın ilk rakamları

Okuma Süresi: 3 Dakika
Piyasalarda gözler TCMB'de: Dolar ve euro kurunda haftanın ilk rakamları
Doviz.com
19.06.2023 08:38

Agresif faiz artışı beklentilerinin kuvvetlenmesiyle Türk Lirası'nda görülen değer kaybı azalırken; piyasaların odağı perşembe günü TCMB Başkanı Gaye Erkan öncülüğünde nasıl bir karara imza atılacağına çevrildi.

Buna göre, Dolar/TL bugün saat 08.30 itibarıyla 23,60 seviyesinden işlem görürken, Kapalıçarşı'da ise cumartesi günkü fiyatlamalara göre 23,52 seviyesinden alıcılarıyla buluşuyor.

Euro/TL ise haftanın ilk işlem gününe 25,79 seviyesinden başlarken, Kapalıçarşı’da cumartesi günü 25,73 seviyesinden satılıyordu.

Son dönemlerde döviz kurlarında azalan hareketliliğin ardından piyasalar ise yeni kabine üyelerinin açıklanmasının ardından TCMB Başkanı Erkan’ın öncülüğünde alınacak ilk faiz kararını bekliyor. Buna göre, piyasa dostu olarak görülen Bakan Şimşek ve TCMB Başkanı Erkan’ın atamaları ortodoks politikalara dönüşün bir mesajı olarak görülmüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise faiz artışlarına yönelik düşük faiz politikasını benimsemeye devam ettiğini belirtse de, Bakan Şimşek’in atacağı adımları süratle Merkez Bankası ile atmasını kabullendiklerini ifade ederek, “Hayırlı olsun dedik ve bu şekilde de enflasyonu tek haneye düşürmekteki kararlılığımızı da bildirdik.” demişti.

İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan faiz artışı mesajı Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz artışına atıfta bulunarak "Hazine ve Maliye Bakanı'mızın adımlarını süratle, rahatlıkla Merkez Bankası'yla atmasını kabullendik. Enflasyonu tek haneye düşürme kararlılığımızı bildirdik" dedi.

Beklenti ne yönde? - Reuters anketi

Reuters haber ajansının, TCMB'nin faiz artırımına yönelik düzenlediği ankete katılan 15 kurumun hepsi, politika faizinde artışa gidileceğini öngördü.

Tahminlerin medyanı da bir haftalık repo faizinin 1,150 baz puan artırılarak %20 seviyesine çıkacağı şeklinde oldu. Tahminler bant olarak ise %12,5 ile %30 arasında yer aldı.

TCMB Anketi

TCMB'nin yayımladığı reel ve finansal sektör tahminlerini derlediği piyasa katılımcıları anketinde ise faiz artış tahminleri yaklaşık 900 baz puan düzeyinde olmuştu.

AA Finans Anketi

22 Haziran Perşembe günü gerçekleştirilecek PPK toplantısına yönelik AA Finans’ın beklenti anketi ise 18 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Buna göre ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyanı 1075 baz puan artırım yönünde gerçekleşti.

Anket sonuçlarına göre, 350 ila 2 bin 150 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 12 ile yüzde 30 arasında, yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 18 ile 35 arasında yer aldı.

İLGİLİ HABER Ekonomim yazarı yanıtladı: Hangi orandaki faiz artışı piyasada nasıl yorumlanacak? Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, 22 Haziran'da yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizin yüzde 8,5'ten yüzde 25'e çıkarılması durumunun, "Merkez Bankası’nın masaya yumruğunu vurması" şeklinde yorumlanacağını belirtti.

TCMB ile TBB arasındaki toplantı 23 Haziran’a ertelendi

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın bugün TBB üyesi bankalarla bir araya gelerek piyasanın yeni ekonomi yönetimine ve izlenecek politikalara ilişkin beklentilerini dinlemesi bekleniyordu. Bloomberg'in edindiği bilgiye göre, söz konusu toplantı 23 Haziran Cuma gününe ertelendi.

Bankaların Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile toplantıda dile getirdikleri sorunların teknik boyutlarıyla ilgili olarak yapılacak görüşme, böylece perşembe günkü Para Politikası Kurulu toplantısının sonrasına kalmış oldu.

Cuma günü gerçekleştirilecek toplantıda ise regülasyonlar, TCMB’nin getirdiği dönüşüm hedefleri ve kredilerde faiz sınırlaması gibi konuların ele alınması bekleniyor.

Bakan Mehmet Şimşek’in 16 Haziran Cuma günü, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile gerçekleştirdiği toplantılarda ise ekonomik programın ayrıntıları ve gelecek politikalara ilişkin konular ele alınmıştı.

İLGİLİ HABER Bakan Şimşek: Refah artışını sağlayacak bir modelle yolumuza devam edeceğiz Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, toplantının ardından basın mensuplarına kısa bir açıklama yaptı.
REKLAMI KAPAT X