Piyasalarda karar günü: Faiz kararı öncesi TL'nin sessiz düşüşü

Okuma Süresi: 3 Dakika
Piyasalarda karar günü: Faiz kararı öncesi TL'nin sessiz düşüşü
Doviz.com
20.08.2024 09:50

Türk lirası, Merkez Bankası'nın bugünkü faiz kararı öncesinde gelişmekte olan ülkelere yönelik para girişine rağmen dolar ve euro karşısında değer kaybını sürdürüyor.

Doların diğer önemli para birimleri karşısındaki performansını ölçen Dolar Endeksi dün itibarıyla yılın en düşük seviyesini test etti. Bank of America analistleri ise 2024’ün başlarında dolara yönelik talebin yükselişe katkıda bulunduğunu ancak bu ay yaşanan küresel piyasa şokunun Avrupa merkezli yatırımcılar arasında duyarlılık değişikliğine yol açtığını aktardı.

Bu gelişmenin ardından yatırımcıların artık dolarda net kısa pozisyona geçtiklerini belirten analistler, ABD ekonomik verilerinin dünyanın geri kalanıyla daha uyumlu hale gelmeye başlaması ve ABD getirilerinde düşüş yaşanması nedeniyle yabancı yatırımcılar için doların cazibesinin azaldığına dikkati çekti.

Doların küresel çapta zayıflaması ise gelişmekte olan ülke para birimlerinin genel olarak güçlenmesine neden oldu. Buna göre MSCI’nın uluslararası gelişmekte olan piyasa para birimi endeksi yüzde 0,6 oranında yükselişle rekor bir seviyeye çıktı. Ancak gelişmekte olan para birimlerinin yükselişine Türk lirası eşlik edemedi.

Buna göre dolar/TL, dün yüzde 0,2 artışla 33,7542'den kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında yatay pozitif bir seyirle 33,7766 seviyesinden işlem görüyor. Böylelikle Türk lirası, yılın en düşük seviyesine gerileyen dolar endeksine rağmen aylık bazda bakıldığında dolar karşısında yüzde 2’nin üzerinde kayıp yaşıyor.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası, dolar ve enflasyonda yıl sonuna ilişkin tahminleri açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre ekonomistlerin yıl sonu dolar kuru tahmini 37,28 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 43,31 oldu.

TCMB'nin kritik kararı öncesinde bir süredir art arda rekor yenileyen euro/TL ise önceki zirvesi olan 37,51’in hemen altında 37,4653 seviyesinden fiyatlanıyor.

İLGİLİ HABER Euro, parite etkisiyle 37 liranın üzerine çıktı Euro/dolar paritesinin yükselişi sonrası euro/TL, 37 lira sınırının üzerine çıktı.

Yurt içinde gözler Merkez Bankası’nda

Döviz kurlarının seyri için yurt içinde gözler ise bugünkü faiz kararında olacak. Faiz kararı geçen ay olduğu gibi perşembe günü yerine salı günü açıklanacak. Geçen ay G20 toplantısı nedeniyle tarihi değişen toplantı, bu kez ABD'de gerçekleşecek Jackson Hole toplantısı nedeniyle erken gerçekleşecek.

Yapılan tüm anketlerde faiz oranı için yüzde 50 tahmini öne çıkarken, faiz kararından çok karar metninde öne çıkacak mesajlar önemli olacak. Merkez'in üç başlıkta vereceği mesajlar ise piyasalarca yakından izlenecek:

📌 Hizmet enflasyonu ile ilgili son göstergeler

📌 Yabancıların tahvil alımıyla oluşan likidite fazlasına yeni araçlarla müdahale edilip edilmeyeceği

📌 İlk faiz indiriminin ne zaman olabileceği

İLGİLİ ANALİZ Gözler Merkez Bankası’nın faiz kararında TCMB’nin bugün gerçekleştireceği PPK toplantısının ardından politika faizini yine sabit bırakması bekleniyor. Karar metninde vurgu yapılacak noktaların ise sonraki aylarda izlenecek yol adına önemli ipuçları verebileceği düşünülüyor.

Küresel piyasaların odağı Powell’da

Küresel piyasalarda ise gözler ABD'de düzenlenecek Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'na çevrildi. Özellikle Fed Başkanı Jerome Powell'ın sözlü yönlendirmelerinden alınacak sinyallerin piyasaların yönü üzerinde etkili olması bekleniyor. Fed'in temmuz ayındaki para politikası toplantısının yarın yayımlanacak olan tutanakları ve Powell'ın Jackson Hole'da gerçekleştireceği konuşma bu hafta döviz piyasalarına yön verecek ana unsurlar arasında yer alacak.

Fed'in eylülde faiz indirimine gidilmesine kesin gözüyle bakılırken, faiz indiriminin büyüklüğüne ilişkin fiyatlamaların değişiklik göstermesi Powell'ın açıklamalarının önemini daha da artırıyor. Powell'ın Jackson Hole'da yapacağı konuşmada faiz indirimine gidilmesi yönünde mesaj vereceği beklentisi fiyatlamalarda etkili olurken, gelişmiş ekonomilerde faiz indirim sürecine yakında ABD’nin de katılacağı beklentisi ise gelişmekte olan ülkelere sermaye girişini teşvik etmeye devam ediyor.

İLGİLİ HABER Piyasalarda gözler Powell'da Küresel piyasalar Fed Başkanı Powell'ın cuma günü yapacağı açıklamaya gözünü çevirdi. Powell'ın sözlerinden edinilecek sinyaller piyasaların gidişatı üzerinde etkili olacak.
REKLAMI KAPAT X