Piyasalarda üçlü zirve: Dolar, altın ve euro

Okuma Süresi: 2 Dakika
Piyasalarda üçlü zirve: Dolar, altın ve euro
Doviz.com
12.07.2023 12:14

Küresel piyasaların odağı ABD enflasyon verilerine çevrilirken; yurt içi piyasalarda ise gram altın, dolar/TL ve euro/TL yeni gün içi rekor seviyelere ulaştı. Borsa ise hafif bir düşüş sergileyerek, tarihi zirvesinin hemen altından işlem gördü.

Küresel piyasalar, haftanın en önemli gelişmesi olarak gösterilen ABD enflasyon verilerini beklerken; yurt içi piyasalar ise döviz kurları ve değerli metallerdeki ılımlı yükselişi takip etti.

Buna göre, dolar kuru yeni gün içi rekorunu 26,15 TL’ye, euro kuru 28,87 TL’ye, gram altın ise 1630 TL'ye yükseltti.

Borsa İstanbul ise torba yasadaki vergi düzenlemeleri sonrası dalgalı bir seyir izledikten sonra lira bazlı olarak rekor seviyelere ulaşmıştı.

Buna göre, 6.386 seviyesine kadar çıkan BIST 100 endeksi, çarşamba günü düşüş sergileyerek lira bazlı olarak tarihi zirvesinin hemen altında 6.329 lira seviyesinden fiyatlandı.

Küresel piyasalarda son durum ne?

Dolar endeksi

Doların performansını diğer 6 büyük para birimi karşısında ölçen dolar endeksi, ABD enflasyon verisi öncesinde, çarşamba günü başlıca rakipleri karşısında son iki ayın en düşük seviyesine geriledi.

Bugün açıklanacak olan ABD enflasyon verilerine odaklanan yatırımcılar, çekirdek tüketici fiyatlarının haziran ayında yıllık bazda %5 artmasını ve bu rakamların Fed'in enflasyonla mücadelesindeki ilerlemesine daha fazla açıklık getirmesini bekliyor.

Açıklamanın öncesinde ABD doları, Fed yetkililerinin merkez bankasının para politikasını sıkılaştırma döngüsünün sonuna yaklaştığını söylemesinin ardından ise hafta başından bu yana yaşadığı kayıpları genişletmiş bulunuyor.

City Index analisti Matt Simpson ise konuyla ilgili açıklamasında, "Piyasaların daha yumuşak bir ABD enflasyon raporu beklentisiyle hareket ettiğini görüyoruz. Rakamlar beklentilere yakın gelirse bu 'söylentiyi al, gerçeği sat' tepkisi riskini taşır." ifadelerini kullandı.

Ons altın

Yaklaşan ABD enflasyon verileri öncesinde altın fiyatları ise çarşamba günü son üç haftanın en yüksek seviyesine kadar çıktı.

Dolar endeksinin iki ayın en zayıf seviyesine inmesiyle denizaşırı alıcılar için daha ucuz hale gelen altın fiyatları böylelikle 20 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

ActivTrades analisti Ricardo Evangelista ise enflasyon verilerinin beklentilerden yumuşak gelmesi halinde doların daha da zayıflayabileceğini ve bu durumun altın fiyatlarının yükselmesine destek olacağını söyledi.

REKLAMI KAPAT X